Niet goed in het vel? 

Hoe reageer jij als je niet goed in je vel zit?

Als er één ding is wat ik heb geleerd van alle homeopathiestudie (dat was de eyeopener), maar later ook van alle andere studies en levenservaring, is het wel dat iedereen anders in elkaar zit en anders reageert op stress of hindernissen in het leven.

Maar wat heel belangrijk is, is dat wij ieder voor onszelf ook leren dat wij anders reageren als we niet goed in het vel zitten, als het tegenzit, als we onder spanning staan. Want als we dat niet zelf in de gaten hebben, en ons wel anders gedragen dan normaal, begrijpen we ook niet dat anderen anders reageren op ons dan normaal.

Veel mensen vinden het normaal dat als ze niet goed in hun vel zitten ze een ander uitkafferen, grof in de bek zijn, onbeschoft zijn, onaardig zijn, sneller handtastelijk worden.

Maar dat is het natuurlijk helemaal niet!

Iedereen reageert zoals gezegd anders op stress. Sommigen gaan de ander kleineren om zichzelf daardoor iets beter te voelen. Anderen willen rust en niet gestoord worden en reageren daarom op elke poging tot gesprek met boosheid. Weer anderen reageren er niet met boosheid op, maar trekken zich meer terug. Sommigen worden ogenschijnlijk extra vrolijk en ‘dartel’ om dat andere deel te compenseren. Weer anderen worden een soort computer, ze schakelen hun gevoel uit en doen zakelijk, bijna gevoelloos.

Ongetwijfeld zijn er nog vele andere reacties. Ik weet dat toen ik als huisarts begon we grote ‘schulden’ hadden en als we weer eens over de limiet heen waren en eigenlijk geen cent konden uitgeven, juist dan kochten we iets (relatief) duurs. Gewoon om even lucht te halen, even stoom af te blazen, iets te doen wat eigenlijk niet kon. Het gaf ons een gevoel van macht in plaats van onmacht.

Want dat ‘anders’ reageren op stress is niets anders dan dat. Stress maakt ons murw, maakt dat we ons zwakker en onmachtiger voelen. We compenseren dat door ons zo te gedragen dat we dat gevoel een beetje neutraliseren. Dat kan door ons terug te trekken en te relativeren en zo krachtiger te worden. Dat kan door een ander af te blaffen en ons daardoor sterker en machtiger te voelen. Dat kan door ons sterker voor te doen dan we zijn, zodat niemand in de gaten heeft dat we stress hebben. Dat kan door.......

De kunst is natuurlijk om onszelf krachtiger te voelen zonder dat ten koste te laten gaan van een ander. En daartoe moeten we eerst zelf doorhebben dat we ons anders gedragen. Punt is dat vrijwel iedereen zich anders gedraagt onder stress.
Dus opnieuw de vraag: “Hoe gedraag jij je als je niet goed in je vel zit?”

Probeer jezelf eens te spiegelen of te observeren als je niet goed in je vel zit. Wat doe je, wat zou je willen, hoe gedraag je je, hoe gedraag je je naar een ander? En als je je zodanig gedraagt dat een ander er last van heeft, vraag je dan eens af hoe je het anders zou kunnen doen. Misschien zelfs zo dat je er zelf meer aan hebt en de ander buiten schot laat. Of de ander juist betrekt in wat er met jou aan de hand is.

We zijn allemaal mensen, en we kennen allemaal van tijd tot tijd stress, we herkennen de ellende van een ander over het algemeen. We herkennen de gevoelens van onmacht, van verdriet, van boosheid.
Uit je, praat erover. Dat is vele malen beter dan je naaste of je geliefde (want die heeft het vaak het meest te verduren) als figuurlijke boksbal te gebruiken.
Door dat laatste ga je je zelden echt beter voelen!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn