Om te kunnen scheppen, moeten we dus eerst weten wat we willen scheppen. En niet te vergeten, hoe we onze eigen blokkades op dat gebied de baas worden.

Eerst maar eens over wat we zouden willen scheppen. Wie wil er niet gelukkig zijn? Wie wil er niet in vreugde leven? Wie wil niet het gevoel hebben dat alles min of meer vanzelf gaat? Wie wil niet het gevoel hebben dat ie zelf meer controle heeft over z’n gezondheid? Of over z’n relaties? Of over z’n lichaamsuiterlijk? Of over de financiën? Of over het eigen denken?
Ach ik kan nog wel even doorgaan.

Misschien is het handig wat thema’s te noemen waar we naar zouden kunnen kijken. Puur om te helpen richting te kiezen. Neem voor elk thema eens een dag om het te overdenken. Wat wil ik precies op dat gebied? Hoe zou ik dat kunnen bewerkstelligen of bereiken? Wat moet ik ervoor laten en wat moet ik ervoor doen? Hoe wil ik het over 1, over 5 en/of over 10 jaar? 

Behandel de thema’s eens als een goed uitgestippelde vakantie: overdenk de opties, de voor- en nadelen, en kijk wat je wenst.  

  1. Wat wil je op gebied van gezondheid en fitness, van je uiterlijk. Hoe wil je eruitzien over 1-5-10 jaar? Hoe wil je je voelen? Hoeveel wil je wegen? Hoe gezond wil je je voelen? Hoe goed wil je je conditie en uithoudingsvermogen hebben? En daarna: wat moet je daarvoor gaan laten of doen op dagelijkse of wekelijkse basis?
  2. Je denken controleren. Ons denken schept, zoals we hebben gezien. Maar vaker nog blokkeert het ’t scheppen en het gelukkig zijn. Begin met te observeren wat je denkt en hoe je denkt. Spreek met jezelf af wat je vooral niet meer zult gaan denken, welke gedachten niet goed voor je zijn. En bedenk welke gedachten je juist wel zult gaan denken.
  3. Emoties zijn uitingen van een conflict tussen Wie-je-bent en je gedachten van dit moment. We hebben allemaal vaak verschillende emoties over de dag. Geef aandacht aan die emoties, bedenk waar ze vandaan komen en hoe je ze kunt veranderen in positievere emoties. Als emoties het gevolg van gedachten zijn, is het dus vooral een kwestie van je gedachten veranderen.
  4. Hoe staat het met je spirituele leven? Ik bedoel geen vaag of wazig gedoe, maar hoe sta je in het leven? Ben je bezig met zaken als leven en dood? Lees je spirituele boeken, of boeken over persoonlijke ontwikkeling? Wat denk je over ‘na dit leven’? Wat is voor jou ‘God’? Is er voor jou een grotere of hogere macht? ‘Iets anders’?
  5. Hoe is het met je liefdesrelaties? Hoeveel aandacht geeft je daaraan? Wat wens je op dat gebied? Hoeveel energie stop je erin? Hoe bewust ben je bezig met investeren in deze relaties of het onderhouden ervan? Laat je weten dat je van die ander houdt? Hoe vaak praten jullie over zaken die ertoe doen? Over spiritualiteit, over gemeenschappelijke dromen?
  6. Wat voor ouder ben je? Hoe zou je als ouder willen zijn? Wat is voor jou de ideale ouder?
  7. Hoe wil je je sociale leven? Vriendschappen? Wat kun je daar verbeteren, hoe wil je het anders. Clubs? Hobby's? 
  8. Je carrière, je werk. Wat wil je daar met 1-5-10 jaar? Wat zou je het liefst doen?
  9. Je financiële leven. Hoe wil je financieel ervoor staan over 1-5-10 jaar? Op welke manier zou je financieel onafhankelijk willen zijn?
  10. Levenskwaliteit en levensvisie. Op welke andere manieren zou je de kwaliteit van je leven kunnen opwaarderen de komende jaren? En wat is je levensvisie, hoe zie je je leven voor je, wat zijn je waarden en normen, wat zijn voor jou de belangrijkste zaken in het leven en hoe zou je die anders willen?

We schijnen vooral ook te scheppen door dingen die we anders willen dan ze zijn. Dat anders willen is een wens die we uitzenden.Daarom zijn contrasten en diversiteit zo belangrijk.
Maar we moeten niet ontevreden zijn, want dat werkt averechts, en we moeten ook niet bezig zijn met wat we niet willen, want dan trekken we dat juist aan.

We moeten ons dus aanleren om als we niet tevreden met iets zijn direct te schakelen naar hoe we het wel zouden willen, en niet bezig zijn met hoe we het niet willen. En dat laatste is natuurlijk wel ongeveer wat we hebben (aan)geleerd in ons leven, in de maatschappij. Het is lastig dat af te leren.

Je vindt het een beetje terug in demonstraties. Er zijn demonstraties tegen de coronamaatregelen en tegen de regering (Rutte, de Jonge), volgens de wet van aantrekking zijn dat de verkeerde soort demonstraties omdat ze juist versterken wat ze niet willen. Wat al dan niet nog versterkt wordt door mensen die rotzooi schoppen. De aandacht is op wat niet gewild wordt, en dus wordt dat aangetrokken.......

En aan de andere kant heb je mensen die in stilte lopen, die met lichtjes voor de vrede lopen, die hoop verspreiden, die ergens vóór zijn. Dat lijken minder gerichte demonstraties en ook minder felle demonstraties, maar ze zijn waarschijnlijk veel effectiever. Ze gaan namelijk om wat er wel gewild wordt. En dat wordt aangetrokken.

Als we naar anderen kijken, naar wat anderen wel of niet hebben of kunnen – (‘vergelijken is dodelijk’) – kunnen we dat op twee manieren doen.
We kunnen jaloers zijn en ervan balen dat wij dat niet kunnen of hebben, het de ander misgunnen, afgunst voelen, teleurgesteld zijn, etc.
We kunnen ook blij zijn voor die ander.

Zelf ben ik opgevoed in een milieu met uitspraken als ‘als je voor een dubbeltje geboren bent’, ‘rotgeld’, ‘rijke stinkerd’, ‘rijke mensen zijn niet te vertrouwen’, etc.
Stuk voor stuk uitspraken en gedachten die niet bepaald rijkdom zullen aantrekken. Je laat er eigenlijk mee weten niet rijk te willen zijn.

Tegenwoordig kan ik genieten van het succes van anderen, van de rijkdom van anderen, zonder ook maar een vleugje jaloezie. Ik gun het hun, en ben blij dat ze ervan kunnen genieten. Neem het koningshuis: ze zitten in een keurslijf, elke stap wordt gemonitord, en half Nederland maakt zich druk over het geld wat ze krijgen. Ik kan er niet mee zitten.

Los van het feit dat ik daarmee mijn eigen blokkades naar rijkdom slecht, veroorzaakt het feit dat er minder verzet, oordeel en boosheid is ook dat het leven leuker is.

Jaloezie en afgunst zijn regelrechte blokkades naar wat je wel wilt. Terwijl vreugde voor die ander maakt dat jezelf in een juiste trilling plaatst om te ontvangen. Maar dan wel alleen als je het meent, niet als je doet alsof.

Hanneke en ik zeggen vaak tegen elkaar dat we ons heel rijk voelen. Maar eigenlijk gaat het dan niet over geld. Het gaat over hoe we in het leven staan, hoe we genieten van kleine dingen, hoe we waarderen wat we hebben, blij zijn met onze keuzes en ondanks tegenslagen die er waren een emotioneel en mentaal leven hebben wat we zouden wensen. En door al of niet bewust met o.a. de thema’s bezig te zijn die ik noemde, door zelf-reflexie, door met elkaar onderwerpen te bespreken, blijven we onszelf verbeteren in een soort flow. Zonder moeite, bijna vanzelf.

Het leven is zo mooi of lelijk als je het maakt. En eigenlijk geldt dat je kunt leven in angst en in liefde. In het eerste geval blokkeer je op vrijwel elk gebied dat je aantrekt wat je echt wilt, in het laatste geval ben je afgestemd met het universum en functioneer je als magneet. Het kan dus nuttig zijn om angst te verruilen voor liefde. Liefde voor jezelf, voor je medemens, voor de aarde, voor.........

wordt vervolgd.....

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn