Ik eindigde vorige keer met de link tussen liefde en dankbaarheid. Een zeer krachtige link tussen 2 heel sterke en genezende emoties.

Als je de liefde en dankbaarheid combineert met – of laat groeien door – de oefeningen die bijvoorbeeld Qigong je biedt, leidt dat tot nog meer positieve resultaten. Denk aan een betere weerstand, meer lenigheid, sneller herstel bij lichamelijke problemen, etc.,etc.

Persoonlijk doe ik ‘s ochtend een aantal Qigong oefeningen van Lee Holden of Juan Pablo Barahona. Ze maken me ‘wakker’, zorgen voor een goede stroom van energie door mijn lichaam, houden me leniger dan wanneer ik het niet zou doen, en ik voel me er goed door.

En ’s avonds probeer ik tijd vrij te maken om langzaam, rustig, in de juiste staat Chi Neng Qigong te beoefenen. 

En daar tussendoor – het dagelijks leven – probeer ik me zo vaak mogelijk te herinneren aan liefdevolle ogen, neus, oren, mond, etc. Ik ervaar vele keren per dag dankbaarheid voor soms de kleinste dingen, zelfs dankbaarheid voor de uitdagingen omdat ze me de mogelijkheid geven sterker te worden. Ik zie schoonheid in dingen die voor een ander gewoon zijn.

Daardoor kan ik me fantastisch voelen onder minder fantastische omstandigheden. Als ik maar bewust mijn gedachten kies, bewust kies waarop ik me focus. En daartussenin kan ik me informeren over de corona-perikelen en informatie om het vervolgens weer los te laten en bezig te zijn met het hier en nu, met leuke dingen. Maar bewust doseren is wel belangrijk. Daar kan ik me wel eens op verkijken, en dan ben ik ook uit balans. Zo simpel is het. 

Ik moet nu ineens denken aan ‘de leegte’ van Chunyi Lin.
Doe je ogen eens dicht (uiteraard nadat je dit gelezen hebt). En stel je dan voor dat alles om je heen leegte is. In alle richtingen om je heen is het leeg, is er onmetelijke ruimte. In alle richtingen is er alleen een oceaan van (onzichtbare) Qi. Ervaar die leegte en die stilte eens een ogenblik. En doe dan eens hetzelfde en laat Qi liefde zijn (wat het ook is), een oceaan van liefde om je heen.

Als je je ogen weer opendoet, kan het heel goed zijn dat je meer energie ervaart, je hebt even bijgetankt.

Wat we tijdens de Qigong oefeningen doen is – niet zo opvallend omdat we gewoon de oefening doen – afwisselend met de aandacht in het universum zijn en in het lichaam. Op die manier versmelten de Qi van het universum en die van het lichaam en wordt de Qi van het lichaam elke keer zuiverder en krachtiger…..

En hoe zuiverder de Qi, hoe gezonder we kunnen zijn.

Met de bovengenoemde gesloten ogen kunnen we dat ook doen. De aandacht in de leegte, en dan in het lichaam, dan weer naar de leegte……naar het lichaam, etc. De liefde om je heen, de liefde in je hele lichaam, om je heen, in je lichaam, ……… Alsof je het afwisselend allemaal opzuigt als een spons en dan weer uitstraalt…… de kracht van deze eenvoudige oefening is fantastisch.

Het zal logisch klinken als ik vertel dat als we tegelijkertijd oefeningen doen waarbij de Qi beter gekanaliseerd wordt in het lichaam, waarbij de energiestromen in het lichaam worden geactiveerd en gedeblokkeerd, dat dat nog meer ten goede komt aan het lichaam en de geest.

Bovendien kent het energetisch lichaam 3 centra in de leer van de Qigong. Het onderste, wat vooral lichamelijk is. Het middelste wat vooral met emoties te maken heeft. En het bovenste wat heeft te maken met bewustzijn (bewust zijn). Op die manier zorgt een betere Qi-stroom dus voor alle drie die centra en alle drie die componenten.

Niet alleen het lichaam stabiliseert en wordt ‘beter’, ook op emotioneel vlak gaan we stabieler en beter functioneren. En zelfs de mate van bewust zijn groeit naarmate we oefenen.

Als ik dit allemaal schrijf, vraag ik me af waarom we niet al op de lagere school leren dagelijks Qigong te beoefenen. Maar die vraag hoort in het rijtje thuis van ‘waarom prikken we vaccins die niet werken maar wel grote nadelen hebben?’ Het heeft te maken met belangen, en gezondheid is niet echt in het belang van een maatschappijconstructie waarbij heel veel mensen geld verdienen aan ongezonde mensen…..

Liefde was ook nooit de drijfveer van dit soort gezondheidszorg. Dat was het wel van mijn intentie toen ik geneeskunde ging studeren. Misschien dat ik het daarom zo geweldig vind dat ik nu bij de beoefening van Qigong als krachtigste geneesmiddelmiddel liefde vind.

Liefde, iets wat in de huidige maatschappij verbannen lijkt te worden door instanties die alleen maar controle willen, politici die zich met ellenbogen omhoog werken en met ambitie in plaats van liefde een land willen regeren.
Juist nu is het belangrijk het geheime en ongeëvenaarde wapen in te zetten om de wereld te verbeteren: LIEFDE dus.

Niet alleen een geneesmiddel voor ons als persoon, maar ook voor de wereld, voor de samenleving. Liefde is Yin energie, waarvan zoveel is weggehaald in onze maatschappij door de Yang invloed. Minder zorg, minder verpleging, minder solidariteit in regels, steeds meer mensen die van de honger omkomen, het is voor veel mensen een keiharde wereld. Macht en geld (Yang) beheersen de wereld. Liefde is (nog) ondergeschikt. Die factor moeten we verhogen als we een betere wereld willen. 

En dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, want elke keer als je liefdevol beoefent, verbeter je een beetje de wereld. Elke keer als je liefde naar je mond, je ogen, je oren, je tast of je smaakpapillen brengt, verbeter je een beetje de wereld.

Het kan bijna niet eenvoudiger. Wij allemaal kunnen bijdragen om de wereld te verbeteren, via het verbeteren van ons eigen wereldje. En vergis je niet, elk beetje helpt. Op dit moment gebeurt er veel ‘duivels’, het is goed om daar tegenwicht aan te bieden. En het sterkste tegenwicht is liefde.
We hoeven daarvoor niet terug naar de flowerpower periode, al moet ik achteraf zeggen dat dat wel een heel krachtige liefdevolle kracht was die misschien wel heel belangrijk is geweest in die periode. En ook nu zou zijn. Het doorbrak iets, liet een andere kant zien. 

We kunnen het al doen door bewuster te zijn van wat we doen. Bewuster van wat we zeggen, hoe we luisteren, hoe we reageren op wat we ruiken, etc.
Het doet me denken aan de keer dat ik meedeed aan een driedaagse van CNQ. Een van de maaltijden gebeurde in stilte, er werd ons gevraagd niet te spreken onder het eten. Met gebaren en gelaatsexpressies probeerden we gedaan te krijgen dat we bepaald voedsel konden opscheppen, wat wel humorvol was.  Alles stond op de grote tafels, er werd niet opgeschept.

Het was allemaal macrobiotisch eten en zeker niet het doorsnee eten wat ik dagelijks op mijn bord had. Ook niet de voorkeur van mijn smaakpapillen (lees gewoontevorming). Ik had al een aantal keren meegedaan en ‘dat eten’ gegeten, dus ongewoon was het ook niet voor me. Maar deze keer proefde alles veel ‘heftiger’, veel intenser dan anders. Door de stilte was er meer aandacht voor de smaken van de verschillende producten. En wat ik niet verwacht had: het was daardoor lekkerder dan voorheen!

Dat geldt ook voor het luisteren. Als we beter luisteren, luisteren met liefdevolle oren, horen we beter en meer. We horen het enthousiasme van de ander, de angst van de ander, de liefde van de ander, de onzekerheid van de ander. Zelfs als die ander staat op te geven van zichzelf. En de ander voelt zich ook gehoord. De communicatie verloopt veel beter. 
Hoe vaak ik niet mensen hoor praten met elkaar zonder dat de een de ander laat uitpraten! Ze willen vooral hun mening uitdrukken, hun opinie uiten, maar vergeten te luisteren naar de ander……..het gaat op de automatische piloot.

Vergeet niet dat je door jezelf krachtiger te maken ook meer uitstraalt. Door zelf sterker te worden, door bewuster te leven, door bewuster te luisteren, te spreken, te ruiken, te voelen, te zien, ben je een grotere kracht in deze wereld. Hoe meer liefde je toevoegt aan wat je doet, hoe groter de constructieve opbouwende kracht van jou deze wereld beïnvloedt. Ze eenvoudig is het.

De komende blogs zal ik telkens in elk geval een tip ten aanzien van ‘houding’/ ‘bewustzijn’ combineren met een eenvoudige Qigong oefening om de energiebanen beter te laten stromen.

Dat maakt je/ons op verschillende manieren krachtiger.  
Het maakt ons onder andere gezonder, het maakt ons bewuster, het maakt de Qi in het lichaam sterker, het maakt dat we een betere energie uitstralen, het maakt de wereld een beetje mooier. Het maakt dat we beter kunnen scheppen wat we willen.

Ik begon deze laatste 3 blogs vanwege de eenvoud van genezing. Hoe meer we in de stilte zijn, ons met de stilte verbinden en hoe meer we liefdevol denken en voelen, hoe beter we onze gezondheid dienen. Door de Qi, de levensenergie, te gebruiken kunnen we dus gezondheid creëren, een gezond(er) leven scheppen. 

Voorstel: Doe de oefening die ik eerder beschreef (beginnen met zittend of staand de armen naast het lichaam en dan langzaam gestrekt zijwaarts omhoog tot boven het hoofd, dan langzaam naar beneden boven het hoofd en langzaam voor het lichaam langs naar beneden met de aandacht in het lichaam) maar eens heel langzaam – bijvoorbeeld 5 minuten over het ‘rondje’ – en wees met je hele aandacht bij het gevoel van liefde wat je uitstraalt via je lichaam en armen in het universum en de liefde die je uit de leegte terugkrijgt.
(Als een kachel die brandt op liefde en liefde uitstraalt in alle richtingen……..)

En kijk eens hoe je je daarna voelt……..

Je hebt de wereld een beetje verbeterd, maar vooral jezelf. Bedenk dat er geen echt onderscheidt is tussen jou en de wereld. We worden allemaal – en ook alle materie – omringd en gevormd door dezelfde Qi. Maar als wij liefde uitstralen, is dat als een steentje in het water: vanuit het centrum (wij) ontstaat een golfbeweging in alle richtingen. We veranderen de wereld. Dus hoe bewuster en hoe meer met liefde, hoe groter onze impact. En net als iemand die een ander geneest met energie ook zichzelf gezonder maakt, maken we onszelf gezonder als we liefde uitzenden.

Zelfs al als je iemand liefdevol begroet. 

Het spreekt voor zich dat alle agressie en boosheid en frustratie in de wereld het omgekeerde doet. Dus zelfs als je wilt demonstreren: doe het in liefde, met plezier, heb plezier, zing, lach, wees verbaasd. Maar vermijd agressie, boosheid en frustratie.
Ik plaats dit net na de grote demonstratie in Brussel. Een mooie demonstratie met misschien wel 100.000 liefdevolle mensen. Eenheid, saamhorigheid, liefde. Op het eind werd dat verstoord door een stel (al dan niet betaalde) relschoppers. En dat is wat vooral in de media kwam. 
Het is kenmerkend voor een Yang tijdperk, de aandacht op macht en geweld en niet op liefde. Aan ons om dat om te keren. 

Liefde is genezing. Kijk dus voorbij het ‘softe’ (idee wat er vaak is) van liefdevol zijn. Liefde is een ongelooflijke kracht die in staat is al het ‘slechte’ te vernietigen of te vervangen.

Speel ermee, oefen ermee, dan doe je Qigong (want Qigong is letterlijk ‘oefenen met Qi’) én je helpt genezen (jezelf, de wereld).

With love……..

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn