Voor je gaat lezen, breng even de aandacht naar je lichaam en daarna: ervaar hoe dankbaar en gelukkig je mag zijn voor alle mooie dingen in het/je leven (Zelfs als er grote teleurstellingen of verdriet zijn)......

Het blijft belangrijk te beseffen dat we een spiritueel wezen zijn wat een menselijke ervaring opdoet (en niet andersom). 

Omdat dat besef ons op de plek zet waar we horen: de waarnemer. Als we waarnemer zijn, zijn we bewust, zijn we meer verbonden. En als we waarnemen, zijn we in staat onze ‘staat’ te veranderen. We kunnen ons gedrag veranderen, maar bovendien onze uitstraling.

Onze mate van verbonden zijn met het ‘veld’, het Universum, ‘God’, etc., hangt af van onze staat. Hoe dankbaarder, liefdevoller, respectvoller, blijer, etc., we zijn, hoe meer er geluisterd wordt naar onze wensen en hoe meer we in de staat van ontvangen zijn.

En dat op alle mogelijke gebieden. 

Vanaf deze aflevering zal ik telkens iets noemen wat ons helpt ons leven ten goede te veranderen en daarnaast een Qigong oefening(etje) omdat beide tezamen nog krachtiger zijn.

We kunnen alleen maar ons leven ten goede veranderen als we ZIJN. Als we bewust zijn.

Elk moment dat we op de automatische piloot gaan, ZIJN we niet bewust. En we doen echt heel veel, veel te veel misschien wel, op de automatische piloot. Dat is gemakkelijk omdat we er niet bij hoeven na te denken, het gaat ook meestal sneller omdat het vertrouwde ‘bewegingen’ zijn. Maar het neemt ons het stuur uit handen.

Het haalt ons uit de staat van bewust zijn. Op de automatische piloot zijn we minder sterk verbonden, zijn we veel minder in staat te scheppen en ontvangen.

Daarom is (bewust) ZIJN misschien wel het allerbelangrijkst, de basis van alle andere tips.

Dat betekent niet dat je herrie moet maken, of dat je het centrum van alles moet zijn, je kunt heel goed bewust zijn zonder dat anderen dat weten. Het gaat erom dat jij bewust bent, je bewust bent van jezelf, van je omgeving, van je lichaam, van je houding, van je gedachten.

Op elk moment dat je bewust bent, kun je je leven veranderen. Of kun je een stukje verder opschuiven in de richting die je wilt.
Immers, ben je bewust aanwezig? Ervaar je jezelf in de omgeving waar je bent?
Ben je je bewust van je omgeving, de mensen erin, en de staat van die mensen? Ben je je bewust dat je je voor bepaalde mensen moet beschermen, dat anderen je energie geven? 
Ben je je bewust van de invloed van die mensen op jou, van de invloed van bijvoorbeeld de media op jou, of van de reclame op jou?

Als je je dat bewust bent, zal de invloed beperkt zijn, omdat je ernaar handelt. Terwijl als je je dat niet bewust bent en op de automatische piloot gaat, alle informatie (juist of niet juist) binnenkomt. We hebben gezien wat dat met ons mensen doet. Alle angst die er (nog steeds) heerst is het gevolg van alles bijna ongefilterd toelaten – via de automatische piloot.

Die automatische piloot voert ons ook naar waar ‘die piloot’ denkt dat we heen willen. Dat is wat we denken op de minder bewuste momenten, de momenten dat we angstig zijn, of negatief denken. Of dus door wat ongefilterd binnenkomt via de schermen. Dat is vaak een andere richting dan die we bewust gekozen zouden hebben. De automatische piloot leidt ons vaak weg van de weg die we echt willen. Daarom is het zo belangrijk zo vaak mogelijk bewust te zijn, omdat we als we bewust zijn zelf de stuurknuppel in handen hebben.

Want het mooie is dat van alle wezens ter aarde wij in staat zijn ons levenslot te veranderen. Wij hebben de keuze te beslissen wat we doen, wat we veranderen, en dat geeft ons een ongelooflijke kracht.
Ons leven ontvouwt zich gaandeweg, het ontwikkelt zich, al vanaf de geboorte. We creëren zelf onze toekomst. En de mate waarin we bewust ZIJN bepaalt de mate waarin we echt zelf onze toekomst bepalen en die niet door anderen voor ons laten bepalen.   

Want, als je je bewust bent, wat is dan je houding? Is dat er een van krachtige uitstraling, of sta je met hangende schouders? Is dat er een van liefde, of ben je boos/gefrustreerd/etc.?
En wat denk je? Is dat gericht, liefdevol, constructief? En als je aan de toekomst denkt, ben je dan alleen met jezelf bezig, of zie je jezelf als onderdeel van een mooiere wereld waarin zowel jijzelf als de wereld er beter uitziet?

Het mooie vind ik dat het bewust zijn en scheppen in staat is een veel mooiere wereld te scheppen, want omdat de staat van respect, van liefde, van dankbaarheid essentieel is voor het scheppen, maakt iedereen die zich ermee bezighoudt de wereld een stukje beter. Het maakt dat we meer met ‘wij’ dan met ‘ik’ bezig zijn. En als we iets goeds doen voor een ander, werkt dat als een boemerang naar ons terug.

Dat geldt ook als we bijvoorbeeld proberen te helen met Qigong of met bidden, en ook voor veel energetische geneesmethoden als bijvoorbeeld NEI of EFT.

We zijn door te scheppen bezig met kleine golfjes in het energieveld te creëren die de wereld een beetje beter maken. Als we steeds meer gaan denken in liefde en werken vanuit liefde, kan de wereld alleen maar mooier worden.

Voor wat betreft de Qigong wil ik vandaag volstaan met een mini-meditatie. Lees dit even door en doe het daarna (als je wilt).

Ga lekker ontspannen – het liefst rechtop – zitten en sluit je ogen. Vraag je nu af ‘waar ben ik?’. Vaak zal je nu bemerken dat je ‘nergens’ bent, in elk geval niet in je lichaam.
Open je ogen nu weer, en sluit ze opnieuw, maar wees nu met je aandacht in je hoofd. Achter je ogen. Ga dan met je aandacht naar je voeten en stel je voor dat je vanuit je voeten wortel schiet naar het centrum van de aarde. Neem even de tijd om dat te doen. Voel dat je verbonden bent met de aarde. Ga dan met je aandacht naar je billen en voel je billen op de stoel. Ga naar je rug en voel je rug tegen de leuning. Ga met je aandacht naar je rechter oor, en dan naar je linker oor. Besef dat je bent. Adem een keer diep in en rustig uit. In door je neus, uit door je mond. En open je ogen. Probeer met je aanwezigheid in je lichaam te blijven......

Zoals ik al zei is dit een rustig eenvoudig begin. Maar het is o zo krachtig. Het aarden (de voeten op/in de grond) maakt je krachtig. Het bewust zijn van je lichaam en in je lichaam door de aandacht bij stukjes lichaam te hebben maakt je aanwezig in het moment, in het nu. Het maakt dat je BENT.  

De belangrijkste les van deze aflevering is dat bewust ZIJN dus heel belangrijk is. Zowel voor onze gezondheid, als ons gelukkig kunnen zijn, als ons scheppend vermogen. Bovendien draagt het bij aan een betere wereld, omdat we ons op die momenten niet laten leiden door een automatische piloot die vaak gebaseerd is op strijd, op concurrentie, op vergelijken met anderen.

Laten we beseffen dat dat de basis is voor alles wat we willen opbouwen: bewust ZIJN, aanwezig zijn in ons lichaam, in het nu.
Ik heb het eerder gezegd, ik weet het. Maar het is zo belangrijk dat het niet vaak genoeg herhaald kan worden.

En we kunnen dat alleen maar meer gewicht geven door het te oefenen. Door ons te trainen zo vaak mogelijk bewust te zijn van ons lichaam, van onze aanwezigheid, van het soort gedachten wat we hebben.

Ook zal het een beetje zijn als dat kind wat probeert op een krukje te klimmen: keer op keer eraf vallen, keer op keer merken dat het niet zo gemakkelijk is, keer op keer ervaren dat je moet doorzetten en blijven proberen. En probeer ook als dat kind te zijn: dat kind zet door, blijft proberen en slaagt er uiteindelijk in. Wij volwassenen geven vaak veel te snel op.

We geven te snel op en we denken te snel dat we het wel weten. Het zijn de valkuilen van de gemiddelde volwassene, gevormd door ervaringen en vergelijkingen.

Net als 'intelligentie' een valkuil is. Intelligentie wordt door velen als heel belangrijk gezien, maar het is te vaak gebaseerd op voortborduren op wat anderen in het vat/het brein hebben gestopt. Met de filters open - op de automatische piloot - is 'kennis' vergaard, is beïnvloed/gevormd en is het intuïtief weten uitgeschakeld. Kennis en niet het weten is dan het belangrijkst. En dat kan tot hele domme acties en meningen leiden. 

Maar de persoon die echt volwassen en gerijpt is, gaat inzien dat we helemaal niets weten, dat het een grote leerschool is waarbij alles steeds aan verandering onderhevig is. Waarbij het belangrijk is een open mind te houden, nieuwsgierig te blijven. Waarbij blijven leren en bijschaven belangrijk is. En volgens experts is dat ook precies waarvoor we hier zijn. Daarom geef ik in elke aflevering tips om iets mee te doen of op z’n minst over na te denken.

De volgende afleveringen meer daarover. Stukje voor stukje.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn