Blog Pak je Geluk

Ed in de bergen

Een blog met een positieve inslag. Onderwerpen op het gebied van groei en ontwikkeling, van een beter en gelukkiger mens worden. 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Liefde (PjG)

Tja, liefde. Het is typisch zo’n onderwerp waar de een vol van is en de ander niets van wil weten. Kinderen reageren er soms net zo op als op woorden die met seks te maken hebben.
Hè get, moet dat?

 En kijk naar de Romcoms, de komische films met een romantisch tintje. Er zijn mensen die ze kunnen verslinden, de een na de ander. En er zijn mensen die er niet naar willen kijken: te zoet, te zoetsappig.
Die laatste categorie mensen kijkt liever naar actualiteitenrubrieken, of soms naar het andere uiterste: thrillers en horrors.
Als het om geluk gaat – en zelfs om gezondheid – is dat laatste niet zo’n goede keus. We zadelen ons lichaam en onze hersenen op met chemische stofjes, als reactie op wat we zien, die zeker niet bijdragen aan onze gezondheid. Ook niet aan onze gemoedsrust. In tegendeel. Dat geldt overigens ook voor actualiteitenrubrieken. Tenzij ze zouden gaan over fantastische mooie natuur, hele mooie humanitaire initiatieven, gelukkige mensen, e.d., maar zulke actualiteitenrubrieken moeten nog worden uitgevonden. Of komen nooit, omdat ook die uitzendingen afhankelijk zullen zijn van de kijkcijfers. En getver, liefde in de actualiteit?

 Toch, als we naar geluk streven, waarbij gezondheid best een beetje belangrijk is, net als een blij gevoel, is liefde het allerbelangrijkst. Niemand kan zonder liefde.
Niemand is zonder liefde ontstaan en geboren, niemand groeit zonder liefde, niemand blijft gezond zonder liefde. Liefde zorgt voor alleen maar goede dingen en liefde is de meest helende energie die er is. Zowel voor emotionele trauma’s als voor lichamelijke kwalen.

 Het zijn de negatieve emoties die funest zijn voor onze gezondheid, zeker als we die blijven vasthouden, niet goed verwerken, en opstapelen. Hoe meer negatieve zaken we ontmoeten, en hoe meer we ermee bezig blijven, hoe meer last we ervan zullen hebben.  En natuurlijk niet alleen voor onze gezondheid maar, al dan niet via onze gezondheid, ook voor ons gevoel van geluk. Er zijn maar weinig mensen gelukkig te midden van allemaal ellende. Er zijn maar weinig mensen gelukkig in een bad van tegenslagen, teleurstellingen, agressie, angst, en ga zo maar door.

 Wat veel meer helpt voor geluk én gezondheid zijn de echt pure positieve emoties als vreugde, dankbaarheid, geluk en vooral liefde.
Weet je nog toen je verliefd was tot over je oren? Alles was mogelijk, de wereld was fantastisch, je voelde je de hemel te rijk.
En ik heb het over verliefdheid, maar iets soortgelijks, alleen minder overdreven, geldt voor liefde in de vorm van houden van. Wat is er mooier dan iemand naast je die van je houdt? Iemand die naar je luistert, iemand die jou laat delen in haar/zijn ervaringen en emoties, een moeder die je een kus geeft op de zere plek, iemand die je troost als je je ellendig voelt…

 Liefde is het belangrijkste ingrediënt in ons leven. Daarom verbaast het me vaak als mensen er zo raar over doen. Natuurlijk zal het te maken hebben met het feit dat ‘voelen’ voor veel mensen tegenwoordig zo eng is. We leven in een wereld waarin we al te vaak ons gevoel moeten uitschakelen als we overeind willen blijven en mee willen doen. En ons gevoel uitschakelen bij liefde gaat niet.
Ik ken mannen die niet naar romantische comedy’s willen kijken omdat ze er emotioneel bij worden, misschien wel tranen in de ogen krijgen. En zich daar dan voor schamen. Dus kun je het maar beter vermijden. Met als pantser ‘een echte man kijkt niet naar dat soort films’.

 Maar hoe dan ook, als je je geluk wilt ‘pakken’, kies dan voor films of een levenshouding waarbij liefde en lachen op de voorgrond staan. Ga liefde als het belangrijkste ‘vitamine’ zien en doe er niet allergisch over. Durf je liefde te uiten, durf ook te uiten wat liefde bij je losmaakt. Het maakt je alleen maar menselijk. En dat heeft deze maatschappij keihard nodig.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

med

Een van de grote voordelen van meditatie – of eigenlijk van het versterken van de prefrontale cortex en het kalmeren van het limbisch systeem via meditatie – is dat er een toegenomen bewustwording ontstaat.

Je zou kunnen zeggen dat we zonder dat gereedschap, zonder meditatie, vooral steeds maar overal op aan het reageren zijn, zonder de tijd en het inzicht te hebben dat het anders kan. We zijn letterlijk re-actief, we re-ageren op dingen en situaties.
We zeggen het ook vaak letterlijk “ik kon niet anders”. Of “ik ben nu eenmaal zo”.

Enerzijds lijken het excuses om niets te veranderen, anderzijds worden de woorden gemeend en kloppen ze ook, omdat degene die het zegt echt denkt dat ie niet anders kan.

Maar voldoende meditatie, of beter nog: de juiste meditatie, leidt tot het bewustzijn dat we keuzes hebben. Dat we anders kunnen reageren dan we gewend zijn te doen. Dat je, wanneer iemand je ergens ongelijk in geeft, kunt luisteren in plaats direct in de verdediging of aanval te gaan. Dat je, wanneer je een compliment krijgt, dankjewel kunt zeggen in plaats van het te bagatelliseren.  

Dat je wanneer iemand je de huid vol scheldt gewoon verbaasd kunt kijken in plaats van terug te gaan schelden of rood te worden en weg te lopen. Dat je niet zoals je gewend bent angstig wordt als het onweert, maar dat je je afvraagt waarom je je in hemelsnaam zorgen zou moeten maken.

Maar ook dat je je bewust bent dat je chagrijnig bent en chagrijnig reageert tegen anderen. Dat het niet die ander is, maar dat het aan jou ligt. Dat je er dus ook iets aan kunt doen.

En ook dat je je bewust wordt dat je sowieso in staat bent jezelf in een continu proces te verbeteren, van dag tot dag. Op alle mogelijke gebieden. Maar tegelijk dat je nu bent waar je nu bent, en dat dat oké is. Dus als er iets aan jezelf is wat je niet bevalt, is dat oké om te constateren, maar tegelijkertijd moet je het accepteren.
Of eigenlijk accepteren dat je nu hier bent, en dat je het gaat veranderen. Je bent bezig aan een proces, aan een reis, naar beter. Alleen als je je ervan bewust bent, kun je iets veranderen.

Omdat die bewustwording je de mogelijkheid tot keuzes geeft, geeft het ook vrijheid en ruimte. Het maakt dat je wereld ruimer en groter wordt. Dat je veel meer kunt veranderen dan je anders zou kunnen. Dat je veel grootser bent en dat ook kunt zien dan zonder die bewustheid, zonder die keuzemogelijkheden……..

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

voedsel

Gelukkiger door goed eten.........

De psychiater Daniel Amen heeft meer dan 25 jaar onderzoek gedaan naar de hersenen via scans. Daarbij kwam hij veel te weten.
In eerste instantie dat de medicatie die hij als psychiater geleerd had te geven nadelig was voor de hersenen. Sterker nog, hij vond dat hij als psychiater in het donker met darts op mensen had gegooid.
Psychiaters kijken niet naar het orgaan wat ze behandelen, ze raden ernaar. En geven dan wat ze denken dat misschien zou kunnen helpen.
Als huisarts had ik dat al begrepen. Collega's uit de psychiatrie hadden me al lang geleden verteld dat het altijd uitproberen was met psychiatrische medicatie.
Iedereen was anders en je wist nooit wat het bij meneer X of mevrouw Y voor uitwerking had.

Ook allerlei onderzoeken wijzen dat eigenlijk uit. Uit veel onderzoek blijken alternatief gebruikte middelen als bijvoorbeeld Sint Janskruid (Hypericum) net zo goed te werken als chemische antidepressiva.
Nadeel van Sint Janskruid is wel dat het een interactie heeft met nogal wat geneesmiddelen. Het kan dus de werking van nogal wat geneesmiddelen beïnvloeden. Dat is waarom reguliere dokters waarschuwen voor het gebruik ervan. Maar het komt in feite omdat Sint Janskruid een krachtige beschermende werking heeft en daardoor de werking van chemische middelen kan verstoren.
Grapefruit heeft ook zoiets. Het werkt sterk ontgiftend op met name de lever, en wordt met sommige medicijnen afgeraden omdat die via de lever werken. Dat zegt meer over grapefruit dan over de reguliere medicatie.

Maar goed, veel psychiatrische medicatie heeft dus helemaal niet zo'n gunstig effect op de hersenen. Dat is wat Daniel Amen zegt.
Tegelijkertijd vertelt hij dat voeding een grote invloed heeft op de werking van de hersenen. Het is heel belangrijk om de hersenen via de voeding gezond te houden.
Het gebruik van suikers, zuivel, geraffineerde voeding. bewerkte voeding, teveel zout, chemisch bespoten groente en fruit, genetisch gemanipuleerd voedsel, soja en dierlijke eiwitten maken dat de hersenen niet gezond kunnen blijven en ook het lichaam niet gezond kan blijven.

Opvallend is dat de grote van de hersenen minder wordt (en de functie ook) als we te zwaar worden. Iemand die te zwaar is, heeft hersenen die minder gaan functioneren.
Neurologisch bekeken is het logisch dat er wordt gekeken naar neurologische ziektebeelden als ADD, Alzheimer, MS, ALS, diabetes, depressie, e.d. Al deze ziekten krijgen minder kans als er gezond wordt gegeten. Gezond in de zin van weinig tot geen koolhydraten (en al helemaal niet met een hoge Glycemische index; dus geen snelle, geraffineerde koolhydraten), geen tot weinig dierlijke eiwitten, geen sojaproducten, geen zuivel, geen verkeerde vetten (zoals zonnebloemolie, sojaolie, palmolie, raapolie, Becel e.d.), geen bewerkt voedsel (pakjes e.d.), maar wel veel groene bladgroentes, veel fruit, paddenstoelen, noten (vooral macadamia noten, walnoten en pecan noten), goede vetten (biologische extra vierge olijfolie in salades, kokosolie om te bakken en braden; lijnzaad, chiazaad, sesamzaad).

Maar het gaat veel verder dan dat. Dat gezonde eten verbetert niet alleen de werking van de hersenen, maar van het hele lichaam. Het beschermt niet alleen de hersenen, maar het hele lichaam. En het werkt niet alleen op de werking en functie, maar ook op alle mogelijke ziekten. Van diabetes tot kanker, van verkoudheid tot ADHD.
Het is eigenlijk heel eenvoudig. Als we gezond eten, beschermen we niet alleen het hele lichaam - inclusief de hersenen - voor allerlei ziekten en zorgen we voor gezondheid, maar doordat de hersenen optimaal kunnen werken, zorgen we ook voor meer geluk, voor een evenwichtiger geestelijke balans.

En het mes snijdt aan twee kanten. Het is duidelijk dat veel medicamenten uit het farmaceutische miljardencircus niet zo goed zijn voor de gezondheid, ook al worden ze door artsen gegeven om je gezondheid te verbeteren (maar dat is bij gebrek aan beter weten). Gezonde voeding maakt dat je minder of geen medicamenten nodig hebt. Dat je minder ziekte zult hebben en meer gezondheid. Dat je beter in je vel zult zitten, dat je je gelukkiger zult voelen. Minder ziekte dus en meer gezondheid.

Daniel Amen heeft twee sterke uitspraken:

1. Voedsel is óf medicijn óf vergif. ...................gezonde voeding werkt als medicijn, slechte als ziekteverwekker........... zodra we dat goed laten doordringen tot onze hersenen, en zodra we op die manier naar voedsel gaan kijken, vraneren we ons leven. Veranderen we ons voedselpatroon. Dan gaan we eten om gezond te zijn (als medicijn) en laten we staan wat niet goed voor ons is (vergif). en dat leidt tot gezondheid en minder ziekte, tot meer energie....

2. Het echte massavernietigingswapen is slechte (helaas gemiddelde) voeding. Slechte voeding leidt tot tal van ziektes, waaronder diabetes, hart en vaatziekten (en hartdood) en kanker (meer dan 30000 doen per jaar in Nederland). Wereldwijd gaat het om miljoenen doden ten gevolge van slechte voeding..........

Het stemt tot nadenken. Immers, we willen allemaal gezond zijn en gezond oud worden, maar we eten voedsel wat maakt dat dat onmogelijk is. Willen we dus wel echt gezond oud worden? Als het antwoord 'JA' is, verander dan nu je eetgewoonte...........

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

De laatste tijd heb ik veel gelezen over neurowetenschap.
Niet eens bewust gekozen, maar het kwam zo uit.

Tegelijkertijd las ik dingen over meditatie, en met name ook over meditatiemuziek. Over de hedendaagse technieken die gebruikt worden om een tiental minuten mediteren met die muziek net zo krachtig te laten zijn als een uur ‘diep’ mediteren.

Enerzijds past het bij deze tijd – alles moet snel kunnen en niet te veel tijd kosten – anderzijds zijn het ook wel mooie vindingen. Door te midden van mooie rustige muziek – of zelfs muziek waarbij je kunt trainen – de golflengte toe te voegen die ervoor zorgt dat je hersengolven zich aanpassen en ook op dat niveau gaan werken, kan de muziek ervoor zorgen dat je hersenen anders gaan werken.

Meditatie op zich doet dat ook, maar met die muziek en vooral de juiste hersengolffrequentie gebeurt het sneller, efficiënter.

En met beter werken bedoel ik op een rustiger niveau, alert en rustig. Als onze hersenen de kans krijgen in een rustiger vaarwater te komen, op een rustiger golflengte functioneren, heeft dat vele voordelen:

  • We voelen ons rustiger en beter gestemd
  • Er is meer innerlijke rust
  • We zijn creatiever en productiever
  • We zijn gemotiveerder
  • Er is (zelf)vertrouwen
  • De wilskracht is groter
  • De veerkracht is groter
  • We nemen betere beslissingen
  • Het vermogen lief te hebben is groter
  • We zijn meer echt betrokken bij de wereld om ons heen
  • Ons gedrag is veel positiever
  • We zijn niet gefrustreerd of geïrriteerd om kleine dingen
  • Het hoofd is helder
  • We leren gemakkelijker nieuwe dingen
  • We ervaren veel minder stress
  • We lossen problemen gemakkelijker op
  • De slaap en ook het ontwaken zijn beter
  • Er zijn minder angsten en zorgen

Wat in de hersenen min of meer gebeurt is dat de prefrontale cortex (analyse, rationeel denken, creatie, impulsbeheersing e.d.) krachtiger wordt, en het limbisch systeem (vechten/vluchten reflex op de meest onbenullige dingen) wordt gekalmeerd. Dat leidt tot al die positieve effecten. Op de blog Qigong ben ik er dieper op ingegaan……….
Omdat we ook met de Qigong-beoefening dit effect bewerkstelligen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

natura

Gelukkig, natuur (lijk)!

Veel mensen hebben ervaren dat ze geluk vinden door meer naar de eenvoud te gaan. Onze levens zitten behoorlijk ingewikkeld in elkaar, met al onze wensen en al onze verplichtingen, al onze informatie.
Wensen op het gebied van sociale contacten onderhouden, sporten, bepaalde TV-programma’s willen zien, culturele activiteiten bezoeken, lezen, en ga zo maar door.
Verplichtingen als werken, maar ook die sociale contacten, het huishouden, de boodschappen, de financiën, de hypotheek, de kozijnen verven, etc.

Naast alles wat we moeten doen is er dan ook nog wat we hebben. Het kan niet op of het is er en velen hebben het. De kasten staan vol, de berging loopt over. En we willen nog meer…….

De stroom aan informatie is ook onuitputtelijk. De televisie, soms nog de radio, het internet, collega’s, sportmaten, facebook, twitter, en al die andere sociale media. Elke mededeling, elk berichtje, is informatie. We komen er in om.

Hoe kan het stil zijn van binnen – een vereiste om bij je gevoel van geluk te komen – als er zoveel ‘herrie’ om je heen is?

Eigenlijk kan dat alleen maar door die herrie te verminderen. Je kunt dat doen door je af en toe af te zonderen en te gaan zitten mediteren. Maar beter werkt het door ook te kijken waar je ‘herrie’ kunt wegdoen. Minder verplichtingen, minder informatie, minder wensen, en meer natuur………

Ten aanzien van onze gezondheid geldt eigenlijk hetzelfde. Een jongetje wat op dit moment wordt geboren heeft een kans van 40% om kanker te krijgen in zijn leven! Een meisje ietsje minder, maar dan nog. Rond 1916 was dat 3%!
En laat je niet in de luren leggen doordat de gemiddelde leeftijd hoger wordt, dat komt vooral doordat er minder kindersterfte is, en mensen – soms tegen hun eigen wensen in – zo lang mogelijk min of meer kunstmatig in leven worden gehouden.

Ook hier is het een optelsom van invloeden. We zijn vergeven van de chemische – onnatuurlijke – stoffen die we in en rond ons lichaam hebben. Elk pakje wat je aan voeding koopt bevat onnatuurlijke stoffen, elk product wat je gebruikt om je te wassen of verfraaien bevat onnatuurlijke producten.
Is het zo erg? Ja, dat is het.

Die 40% komt niet uit het niets.
En als we denken dat we beschermd worden door een overheid, vergissen we ons. Kijk maar wat er nu gebeurt met de chemische bestrijdingsmiddelen waarvan is aangetoond dat ze zeer schadelijk, zelfs kankerverwekkend, zijn. Er komt geen Europees verbod, ze mogen gewoon gebruikt blijven worden.
Daar komt nog bij dat er in onze voeding en gebruiksvoorwerpen veel stoffen zitten die niet eens getest zijn, maar waarvan wordt aangenomen dat ze veilig zouden zijn.
Of stoffen zoals aspartaam – waarvan is bewezen dat ze de kans op kanker vergroten – die worden aangeprezen omdat ze beter zouden zijn dan andere stoffen die de kans op kanker vergroten, zoals suiker. Van de regen in de drup dus.
Als jezelf beter beschermd wil weten, zul je zelf 100% de verantwoordelijkheid voor jezelf moeten nemen.

Het grote probleem bij dit alles is dat we het contact met de natuur zijn kwijtgeraakt. Of beter gezegd, het contact met het natuurlijke.
We denken dat alles haalbaar en maakbaar is, en dat alles wel kan.

Hoe erg is nu een beetje van iets wat niet zo goed is?
Inderdaad, dat zal wel meevallen, maar het probleem is dat we duizenden keer per dag een beetje nemen van wat niet goed is. En dat stapelt zich op, dat werkt samen in ons nadeel. In het nadeel van onze gezondheid.
Een aantal chemische stofjes en weekmakers uit de douchegel, wat inademen van luchtverfrisser, wat antibiotica en conserveermiddelen uit de zuivel, wat extra omega-6 uit de zuivel, wat bakmiddelen uit het brood, wat zoetstoffen uit het broodbeleg, ziekmakende info uit de krant, wat straling van de wifi, pollen, uitlaatgassen en fijnstof op straat, en dan zijn we nog nauwelijks aan de dag begonnen.

Een deel ervan is nauwelijks te beïnvloeden, maar veel kunnen we wel beïnvloeden. We kunnen bijvoorbeeld een stuk natuurlijker eten. En dan bedoel ik niet met de handen eten, maar het eten van onbewerkte producten, verse producten. En zelfs dan nog het liefst biologisch, omdat al het andere bespoten is met weer van die dubieuze stofjes: goedgekeurd, maar niet gezond.

Door telkens een stapje meer naar het natuurlijke te gaan – een stapje meer naar waar we horen, als uit de natuur ontstane zoogdieren – gaan we een stapje verder naar gezondheid. In die natuur vinden we alles wat ons gezond houdt of gezond maakt. Terwijl bijna alles wat we niet-natuurlijk doen ons richting ziekte brengt.
Omarm de natuur, omarm het natuurlijke, omarm jezelf……….

Het vereist een toenemend bewustzijn omtrent wat natuurlijk is en niet. Zo is alles tegenwoordig in plastic verpakt, maar dat lekt ook stofjes in onze producten die de kans op kanker vergroten. Dus is drank en voedsel uit plastic mijden gezonder en natuurlijker………

Overigens zal ik op de blog ‘Op je gezondheid’ regelmatig items over gezond eten plaatsen, over dingen (vooral etenswaren) die onze gezondheid bevorderen, en ons beschermen tegen kanker. Maar het blijft een weegschaal: hoe meer we ‘slechte’ dingen doen, hoe meer de weegschaal die kant op gaat. Gelukkig is het omgekeerde ook waar: hoe meer we natuurlijke goede dingen doen, hoe meer de weegschaal omslaat richting gezondheid. En de kans op langer gelukkig leven.

Schep rust en ‘reinheid’ in je leven……

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn