Blog Homeopathie

homeo

Eigenlijk zou dit stuk geneeskunst onder de Integrale Geneeskunde Blog moeten vallen.
Toch maak ik een aparte blog.
Waarom?
Omdat Homeopathie - terwijl het zoveel kan toevoegen en zo'n waardevolle vorm van geneeskunde is - kennelijk zo bedreigend voor de gevestigde orde en farmacie is, dat het - zeker in Nederland - zwaar onder vuur ligt.
Een minister van Volksgezondheid die walgelijke uitspraken doet over homeopathie (en daarmee haar gebrek aan kennis en wetenschappelijke openheid etaleert, en voor mij haar beroep als arts omlaag haalt) is daar een voorbeeld van. Het feit dat op verpakkingen van homeopathische middelen niet meer mag staan waarvoor het is, is aan geen sterveling uit te leggen. Het feit dat geen reclame gemaakt mag worden voor homeopathische middelen - en pure censuur is - wordt normaal gevonden...........maar is dat natuurlijk helemaal niet.

Homeopathie is een zeer waardevolle aanvulling op de reguliere geneeskunde. En is daarom dit blog meer dan waard.

Overigens zijn alle ervaringen die ik beschrijf wel kloppend qua ervaring, maar niet qua verhaal. Dit vanwege de privacy. Mocht iemand enige gelijkenis ervaren, berust dat op toeval !

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Een van mijn eerste patiënten destijds in de homeopathiepraktijk in Heemskerk – toen nog in een cultureel centrum bij gebrek aan beter, en 1 dag per week – was een man van in de zeventig met een waslijst aan klachten.

Ik kan ze me niet meer allemaal voor de geest halen, maar slapeloosheid was er een, en pijnklachten een ander. En zo waren er nog een hele serie klachten.

Nu had ik wel geleerd daardoor niet van slag te raken. Immers, je zoekt het middel wat bij de persoon én de klachten hoort. Ik vroeg honderduit over hoe de man in elkaar zat, welke karaktertrekken, welke eigenaardigheden, etc. En uiteraard vroeg ik ook alle klachten en hun bijzonderheden uit. 

Omdat er destijds nog geen goed computerprogramma was, moest ik alles met de hand en met pen en papier doen bij het uitzoeken en uitrekenen. En uiteindelijk krijg je dan een soort van ‘differentiaal diagnose’: een rij mogelijke middelen waarbij een eerste keuze.
Het lastige is dat die eerste keuze vaak weer afhankelijk is van hoe belangrijk je welke symptomen vindt…….
Kortom, afhankelijk van hoe je denkt en kijkt, kunnen verschillende middelen een eerste keuze zijn. En mis je een belangrijke eigenschap in karakter, zit je op een ander middel.

Maar uiteindelijk koos ik voor een middel. Ik weet niet meer welk, maar wel dat ik ervoor koos – en ik vond dat spannend – om het in een hoge potentie te doen. Op materieel gebied kon dat dus niets, maar het zou dus puur energetisch moeten werken.

Toen hij terugkwam, was ik best wel nerveus. Waren er klachten verdwenen? Was er een beginverergering geweest?

Een beginverergering in de homeopathie komt omdat het middel aanslaat. En als dat gebeurt, gaat het lichaam ontgiften. Dat kan klachten of klachtjes geven. Hoofdpijn is daar een voorbeeld van. Dat gaat weer vanzelf over, en veel water drinken helpt daarbij, maar toch.

Dus mijn eerste vraag was: “Hebt u er iets van gemerkt?”

Zijn antwoord: “Nee, dokter, niets”. 

De moed zonk me in de schoenen. Ik was redelijk zeker van mijn geneesmiddelkeus geweest in die zin dat ik het middel het best vond passen. Al klopten niet alle klachten in het beeld (maar dat hoeft ook niet, is nu te ingewikkeld om uit te leggen, heeft te maken met ‘laagjes’, met de chronologie van symptomen/klachten).

Maar voor ik aan andere middelen ging denken, besloot ik het lijstje met de belangrijkste klachten door te lopen. En terwijl ik dat deed steeg mijn verbazing tot gigantische hoogte. Vrijwel alle klachten waren verdwenen in de loop van de eerste twee weken. Klachten die er al vaak vele jaren waren.

“Maar waarom zei u in het begin dan dat u er niets van gemerkt had?”

“Ik kreeg geen beginklachten zoals waarvoor u me gewaarschuwd had, en ik heb ook verder niets gemerkt, behalve dat het me na een paar weken opviel dat ik bijna alle klachten kwijt was. Ik heb niets gemerkt van het verdwijnen ervan, ze waren er ineens niet meer. En dat viel me eigenlijk pas op toen mijn vrouw ernaar vroeg

Ik was er ongelooflijk verbaasd over, over dit resultaat voor een beginneling. Het deed me goed dat ik deze man zo goed had kunnen helpen..

De hele hoge potentie voor klachten die deels langdurig aanwezig waren (er is een theorie dat je dan juist met lagere potenties zou starten), en het feit dat het zo goed had gewerkt. Het middel had in de kern getroffen, niet alleen waren vrijwel alle klachten weg, hij was ook een stuk energieker.
En dan wat hij zei over het niets gemerkt hebben. 

Dat herken ik overigens wel. Ik kan me herinneren dat ik doodziek van de hoofdpijn in een strandhuisje van vrienden lag en de volgende dag weer die pijn erger voelde worden (door de zon, de warmte?). Ik besloot Belladonna te nemen (ik denk in potentie D30).
Ik dacht er verder niet meer aan tot ik uren later op het strand in de zon zat en bedacht dat ik gisteren zo ziek was. Waar was mijn hoofdpijn gebleven die ik een paar uur geleden had?
Kennelijk was die hoofdpijn ongemerkt vertrokken. 

Het is een beetje als wanneer je verkouden bent en bedenkt hoe fijn het zou zijn als je niet meer verkouden bent. Dat gesnotter, die lopende neus, de pijntjes… Tot je weken later ineens bedenkt dat je niet meer verkouden bent en bent vergeten het fijn te vinden dat het over was……

Maar dat is zoals normaal genezen werkt. Dat is zoals homeopathie ook werkt. De energie van het lichaam herstelt zich, normaliseert, en dat maakt enerzijds dat klachten vertrekken en anderzijds dat we meer energie krijgen.

We kennen het allemaal van een griepje. Lamlendig, moe, pijnlijk……en soms duurt het een tijdje……om daarna klachtenvrij te zijn en energiek.

Bij kinderen zien we het ook vaak na infectieziekten en vroeger na de kinderziekten: ze maken zelfs vaak een groeispurt door. Alsof ze pokon hebben gekregen als gevolg van het ziekzijn.
Maar het is logisch en volgt een natuurwet. Het ziekzijn maakt in eerste instantie dat we ontgiften (dat geeft klachten, pijntjes, maagdarmklachten, moeheid, etc.) en vervolgens herstelt ons lichaam zich, herstelt de energie van ons lichaam zich. Zodat we weer de ‘oude’ zijn, met meer energie en puf dan toen we niet 'de oude' waren.

Kwestie van energie.........

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Waarom wordt homeopathie zo wereldwijd aanvallen? 

Eerlijk gezegd weet ik het niet zeker, al heb ik wel een sterk vermoeden. 
In Engeland dreigt men homeopathie niet meer te vergoeden en het de homeopathie heel moeilijk te maken. In Amerika heeft de FDA besloten alle papieren omtrent homeopathische middelen waardoor ze tot nu toe mochten bestaan te vernietigen, zodat ze vanaf dat moment illegaal zouden zijn. 

Van oudsher zijn er voorschriften over de manier waarop homeopathische middelen bereid moeten worden opdat ze zuiver zijn. Dat was min of meer de richtlijn, die nu door de FDA van tafel wordt geschoven. Daardoor zijn straks de homeopathische middelen in Amerika illegaal, totdat ze zich hebben geregistreerd met alle eisen die daaraan vast zitten.

Ter herinnering: in Nederland heeft de overheid iets dergelijks gedaan. Homeopathische middelen moesten geregistreerd worden met een heel scala aan eisen. Die kostten per middel (en er waren er meer dan duizend) zo'n tienduizend tot honderduizenden euro om te registreren. In onze naïviteit dachten de meesten van ons homeopathisch artsen - elk nadeel heeft z'n voordeel volgens Johan Cruyff - dat dit de kans was om homeopathie serieus genomen te krijgen. Immers, officieel geregistreerd.....

Het tegenovergestelde was het geval. Zelfs als het middel geregistreerd werd, stond er op dat wetenschappelijk niet bewezen was dat het werkte! Op zich een leugen, want wetenschappelijk is al vele malen aangetoond/bewezen dat homeopathie wel degelijk werkt. Bovendien waren de kosten zo hoog dat veel middelen verdwenen. Zoals bijvoorbeeld een groot aantal complexmiddelen - middelen die bestonden uit bijvoorbeeld 5 middelen die elkaar versterkten en die juist praktisch nut hadden bij huis-tuin-en-keuken gebruik. Omdat homeopathie een individuele therapie is, waarbij een middel wordt gekozen op alle karakteristieken van de persoon met zijn kwaal, en er keuze was uit pakweg 1000 middelen, waren er velerlei mogelijkheden om iemand te helpen. Natuurlijk was het zo dat sommige middelen veel meer werden voorgeschreven en sommige minder vaak. 

En daar zat ook het probleem. Firma's konden al die kosten van registratie niet ophoesten voor alle middelen. Dus kozen ze ervoor de meer voorgeschreven middelen wel te registreren. Logisch. Maar dat betekent dat heel veel middelen niet meer te krijgen zijn. Net zoals middelen gemaakt van ziek weefsel (kanker, tuberculose, gonorroe, ontstekingsweefsel, etc.) niet geregistreerd konden worden terwijl ze heel belangrijk zijn. Zonder recept zijn al dat soort middelen niet meer verkrijgbaar. Mét recept is er nog maar één apotheek die ze maakt in heel Nederland. Met als nadeel dat elk middel opnieuw moet worden bereid. En omdat het om 'verdunningen' gaat tot duizenden maal, is dat erg arbeidsintensief en dus kostbaar. 

Voor mij betekent dat - ik ben niet meer geregistreerd als arts of homeopaat - dat ik dus niet meer aan die middelen kan komen. Ik kan immers geen recept meer schrijven. Met al mijn kennis van de homeopathie kan ik dus eigenlijk niets meer. Ook bijvoorbeeld de middelen die vaccinaties energetisch moeten neutraliseren konden niet geregistreerd worden..... homeopathie is zo redelijk lam gelegd. Alleen de officiële artsen en therapeuten kunnen nog via recepten voorschrijven, terwijl daarbuiten de meeste middelen niet meer te krijgen zijn. 

Daar komt nog bij dat op de verpakking of flesjes met de middelen die u koopt niet mag staan waarvoor het eventueel zou kunnen helpen, net zoals op websites dat soort informatie niet mag worden verteld. Als leek kun je er dus niets mee. Tenzij de firma die het heeft gemaakt er krankzinnig veel geld aan heeft besteed om - los van alle homeopathische ervaring en onderzoeken - het naar de wens van de overheid te onderzoeken en vergelijken. Dan is er een kans dat erop mag staan waar het goed voor is. Maar bijvoorbeeld Arnica, waarvan al eeuwen bekend is dat het (het valkruid) goed is tegen alle gevolgen van beschadiging van weefsel, zoals bijvoorbeeld valpartijen, mag niet vermelden dat het goed is tegen kneuzingen of blauwe plekken. En Hypericum (zenuwletsel), en Calendula (verwondingen), om er een paar te noemen.......

Maar waarom wordt het zo moeilijk gemaakt voor homeopathische middelen? Ik vermoed dat het komt omdat homeopathie kan genezen waar de reguliere geneeskunde (lees: de farmaceutische industrie) dat niet kan. En dat ook nog zonder een heel scala aan bijwerkingen. De heling of genezing van homeopathie is veel completer en dieper dan die mogelijk is op de manier waarop de regulieren geneeskunde werkt. Na homeopathie die goed gekozen is, verdwijnen niet alleen de symptomen, maar heeft de client ook veel meer energie en vitaliteit. 

En dat is logisch, want er wordt op een natuurlijke manier genezen, er wordt iets gecorrigeerd. Met de reguliere geneeskunde wordt er op een onnatuurlijke manier 'genezen': de symptomen - kenmerken van dat er iets mis is - worden onderdrukt, weggenomen. Eigenlijk geneest er niets, maar we merken het niet meer zo. Terwijl bij homeopathie het lichaam wordt aangezet tot genezing

In een wereld waar mensen meer wakker worden, meer informatie tot zich krijgen, is homeopathie daarom een groot gevaar voor de farmaceutische industrie. Daarom worden er miljarden geïnvesteerd om homeopathie te vernietigen. Wereldwijd. En de mens is gevoelig voor geld, dus zien we wereldwijd dat mensen zich laten omkopen om zich af te zetten tegen natuurlijke geneeswijzen, vooral in de politiek. Vanuit de politiek worden zelfs techgiganten als Google onder druk gezet om mee te doen aan dat 'spel'. De FDA was al bekend als een organisatie die zich schaart achter de industrie, dus is het ook niet zo verrassend...

Wij als zinnig denkende mensen moeten oppassen dat we niet worden overspoeld door de macht van het geld. Ook op supplementen mag al niet vermeld worden waarvoor ze goed zijn - waarschijnlijk ook al bereikt vanuit Big Pharma - zodat er steeds minder natuurlijke genezing kan plaats vinden en het steeds meer achter het net vissen wordt, het stadium waarin eigenlijk niets meer te genezen valt, maar wel de symptomen kunnen worden onderdrukt voor een poosje, totdat het lichaam uitgewoond is. Het onderdrukken van symptomen leidt immers niet tot genezing, maar zonder dat we het echt merken tot andere klachten die we natuurlijk ook weer met reguliere middelen bestrijden. In het lichaam gaat het ziekteproces gewoon door, en wordt steeds ernstiger, terwijl de pillen die we slikken van de reguliere dokter ons doen geloven dat we beter worden.... en dus vinden we het normaal dat we meerdere pillen slikken, terwijl het lichaam erop gemaakt is om zichzelf te herstellen. Wat juist weer onmogelijk wordt gemaakt door juist die pillen......... kortom een vicieuze cirkel. Dat is precies wat Big Pharma wil. Want dat levert geld op. Kunnen mensen zo slecht zijn? Ja, het blijkt. En ik verbaas me daar ook over......maar weet inmiddels dat het zo is. 

Daarom wordt homeopathie wereldwijd aangevallen. Ook al omdat mensen die zich 'wetenschapper' noemen vergeten dat je als wetenschapper een open mind moet hebben. Veel wetenschappers leven in een klein wereldje waarin alle bewijzen van buiten dat wereldje niet tellen. Zeker als het om de reguliere geneeskunde gaat, is dat het geval. Alle wetenschappelijke onderzoeken op universiteiten van bijvoorbeeld vitaminen en mineralen worden genegeerd, alsof ze nooit zijn onderzocht. En als iets blijkt te werken wordt het al snel via de 'ratio' tot onzin verklaard.. 

Homeopathie is kortom een bedreiging voor de farmaceutische industrie en dat maakt dat ze moet worden bestreden. En dát feit maakt eigenlijk dat u zich met klachten tot de homeopathie moet wenden. Tot die enkele artsen die er nog over zijn, of tot de 'leken' die vaak ook gewoon goed zijn en wellicht betere resultaten bereiken dan de reguliere dokter, domweg omdat ze op een andere manier naar ziekte kijken en het lichaam juist aanzetten tot genezing in plaats van symptomen wegmoffelen en de ziekte ongeroerd laten............

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

emo

Homeopathie en emoties 2

Nux Vomica is de workaholic en is ambitieus, maar dat leidt nogal eens tot te veel koffiegebruik en prikkelbaarheid. Om details vaak. Kan zeer kwaad worden, vloeken, tieren. Is ook erg gevoelig voor geluiden en licht. Vaak snel last van opgeblazen maag.

Chamomilla is vaak aangewezen bij (kleine) kinderen. Extreem prikkelbaar, woedeaanvallen, iets willen en dan weer niet, gedragen willen worden en huilen zodra ze op de grond worden gezet. Vooral ook deze klachten bij het tandenkrijgen. 

Stramonium kan zich alleen in de wildernis voelen als er iets is gebeurd wat een gevoel van onveiligheid gaf. Maar het is ook een middel wat bij nachtmerries of in woede en razernij ontwaken van kinderen kan helpen. De angst voor een hond kan lijken op die voor een tijger (extreem erger dus dan je zou verwachten). Angst voor donker en voor dieren. Angst gewond te raken. Angst voor water. Klampt zich vast aan mensen. Stotteren hoort vaak bij het beeld in kinderen.

Bij staphisagria is vaak sprake van het onderdrukken van emoties. Deze persoon zoekt zelden de discussie, maar wordt er wel ziek van. Tot een punt bereikt is waarop het niet meer te onderdrukken is en dan kan ie razend worden met de neiging met dingen te gooien. Je moet er zeker aan denken als er heftige dingen zijn gebeurd en iemand er ogenschijnlijk nauwelijks op gereageerd heeft. Soms omdat het praktisch niet kan, maar toch....

Silicea (kiezelzuur) is meestal netjes en gestructureerd. Het is belangrijk hoe hij/zij overkomt bij anderen. Er is gebrek aan zelfvertrouwen. Ze zijn verlegen, timide. Mentaal werk kan hen uitputten. Ze kunnen halsstarrig zijn, met sterke overtuigingen. Er is grote angst voor puntige voorwerpen. Ze zijn vaak kouwelijk.

Sepia is vaak trots. Klachten door seksueel geweld of gekwetste eer. Vaak huilen zonder duidelijke oorzaak. Ook depressie na zwangerschap. Stevige inspanning geeft verbetering. Vaak heftige klachten rond zwangerschap en menstruatie.

Platina is een apart middel (maar in feite is elk middel dat). Al heel vroeg is er verlangen naar romantiek en seks. De minste aanraking geeft seksuele opwinding. De seksuele behoefte kan te sterk zijn voor de partner en hem wegjagen. Verlangen naar perversie. Er is angst de partner te verliezen, maar ook haatdragendheid. Vaak hooghartig, denk ook langer/groter te zijn dan ze is. 

Phosphor houdt van gezelschap en gezelligheid. Is snel in staat vreemde talen te leren. Is van zichzelf slecht beschermd tegen negativiteit, staat 'open'. Zeer snel bezorgd. Ze zijn zeer sympathiek en empathisch, ze voelen het leed van de ander bijna/vaak. Behoefte aan koud drinken. Vaak wat helderziend, voorspellend, heldervoelend. 

Natrium muriaticum is een middel wat vaak te maken heeft met verdriet en de klachten daardoor. Ze bouwen vaak een muur rond zichzelf om zich emotioneel te beschermen. Nare gedachten blijven zich herhalen. Vaak is er sprake van een strenge koude moeder. Kunnen lachen als er iets ernstigs gebeurt. (Iemand die van de trap valt bijvoorbeeld). Voelen zich beter door droevige muziek. Sterke behoefte aan zout.

Mercurius (kwik) rebelleert tegen onrecht. Ze lijken van buiten rustig, maar van binnen is er sterke spanning. Ze geloven dat iedereen hun vijand is of kan zijn. De interne spanning moet worden losgelaten, er is verlangen te schreeuwen. Elke verandering in temperatuur geeft een verergering of klacht. Wonden ontsteken gemakkelijk en genezen slecht.

Lycopodium wil macht, kan een dictator, een tiran zijn. In feite is er gebrek aan zelfvertrouwen, zelfs lafheid. Ze zijn onderdanig naar een meerdere, maar neigen minderen te domineren. Angst te spreken voor publiek. Wil geen verantwoordelijkheid nemen. Seks met de partner lukt niet, maar er is wel verlangen naar seks met anderen. Luistert alleen naar mensen met meer macht

Zomaar een paar middelen en de emoties er omheen. Gewoon om een idee te geven hoe elk middel – er zijn er veel en veel meer – z’n eigen karakteristieken heeft. Die de behandelend therapeut of arts kunnen helpen het juiste middel te vinden. En die leken wat inzicht kan geven in de verschillen tussen middelen (en personen) 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

rek

Als ik dat al niet door ervaring wist, leerde ik dat wel door de studie homeopathie: iedereen is anders. Er zijn geen twee mensen gelijk.

Om duidelijker te zijn, door de huisartsenpraktijk was me al duidelijk geworden dat er heel veel verschillende mensen zijn, maar een reguliere diagnose stel je toch op de verschijnselen en de verschijnselen bij een oorontsteking of een kneuzing lijken bij iedereen gelijk.

Maar toen ik homeopathie ging bestuderen, bleek dat allemaal veel ingewikkelder te liggen. Het was helemaal niet zo dat elke middenoorontsteking gelijk was en bij hoofdpijn waren er wellicht wel duizend verschillen mogelijk. Geef je regulier bij pijn een pijnstiller, bij homeopathie wil je weten wie die persoon is, wanneer de pijn het ergst is, waardoor de pijn erger of minder wordt, of warmte invloed heeft, hoe aanraking werkt, hoe druk werkt, etc., etc.

Maar juist daardoor kwam ik erachter dat geen twee personen gelijk zijn én dat ik naar elk detail wat een patiënt vertelde moest luisteren en het moest noteren. Immers, was het nu niet nuttig, was het dat de volgende keer wel.

Een voorbeeld bij tanden krijgen van kinderen:

Bij problemen met het doorkomen in het algemeen zijn er wel 60 middelen mogelijk die zouden kunnen helpen, maar elk alleen bij de persoon waar het door andere karakteristieken die kloppen is aangewezen.
Maar als een kind gilt of schreeuwt bij het tandenkrijgen, moet je vooral aan apis, kreosotum en rheum denken naast calcium phosphoricum en chamomilla (natuurlijk).
Wat opvalt, is dat er ook zo’n 40-50 middelen zijn die worden genoemd bij toevallen tijdens het tandenkrijgen. Dat is dus helemaal niet zo zeldzaam…..
Als kinderen erg zwak zijn tijdens het tandenkrijgen kun je denken aan calcium carbonicum, ipecacuanha, en arsenicum en calc.phos.
Als er diarree is tijdens het tandenkrijgen, zijn er ook weer 40-50 middelen die kunnen. Met koorts een stuk of 30. Als er ook wormpjes zijn er 4 (cina, silicea, mercurius en stannum).
Er zijn nog wat kleinere rubriekjes ook.

Bij tandenkrijgen is het dus de kunst om zoveel mogelijk van de begeleidende verschijnselen te verzamelen én te kijken hoe het kind in elkaar zit. Is het gedrag helemaal ‘chamomilla’, dan is chamomilla het eerste middel. Maar als dat minder duidelijk is, dan kunnen de kleine rubriekjes soms juist de aanwijzing zijn. Het is even puzzelen, maar de ervaring leert dat alleen het juist-gekozen middel helpt.

Bij oorpijn zijn er wel 400-500 middelen die gegeven zouden kunnen worden (is weer eens iets anders dan een pijnstiller en oordruppels of neusdruppels). Daarna kun je onderscheid maken tussen rechts en links, wat het aantal al iets minder maakt, want het ene middel is meer rechts georiënteerd, het ander meer links. En dan is er nog het onderscheid tussen de tijd waarop de klachten zijn.
Daarna krijg je een hele serie aan bijkomende – maar homeopathisch juist belangrijke zaken: zoals

  • Maakt buitenlucht het beter of juist erger?
  • Zijn er andere pijnen, zoals pijn in de buik, of het oog,
  • Komt het plotseling of geleidelijk?
  • Wat voor soort pij is het? Bijtend? Stekend? Borend? Gekneusd? Barstend? Krampend? Snijdend? Scherp? Trekkend? Dof? Knijpend? Knagend? Grijpend? Jeukend? Hamerend? Pulserend? Af en aan?
  • Wat is het effect van kauwen? Van eten?
  • Is het begonnen na kouvatten?
  • Wat is het effect van oude lucht? (beter, slechter)
  • Wat doet traplopen op de pijn?
  • Wat is het effect van liggen op verschillende manieren?

 

Ik kan nog even doorgaan, maar je hebt vast wel een indruk. Uiteindelijk neem of geef je het middel wat het meest passend is, wat de meeste overeenkomsten heeft met de pijn die de patiënt ervaart.

Niet gewoon een pijnstiller, maar een middel wat ervoor zorgt dat de balans wordt hersteld en het lichaam weer is zoals het hoort te zijn……en dat is wat meer werk om te zoeken dan een recept schrijven voor een pijnstiller en een druppel........

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

emo

Homeopathie en emoties 

Wellicht een gekke titel, maar je weet dat een homeopathisch middel wordt gekozen op het geheel van alle symptomen en karakteristieken van de persoon. En zo dus ook op het emotionele van de persoon. Het kan zelfs een sterke aanwijzing zijn voor welk middel nodig is om die persoon weer in balans te brengen. En soms zijn de emoties zelfs de aanleiding voor het bezoek aan de arts of therapeut. 

Ik wandel straks langs een paar middelen waar ik aan moet denken door de emoties, maar realiseer je dat ik dan maar één eigenschap uit de serie neem waar ik iets over zeg. Het kan dus nooit zo zijn dat je op die ene emotie een middel aanwijst, maar het kan een aanwijzing zijn. Bovendien zijn het opvallende eigenschappen die er niet altijd zullen zijn, dus iemand die het middel krijgt hoeft niet te hebben wat ik beschrijf. Het gaat altijd om het totale plaatje!

Ignatia is het middel van verdriet, heftig verdriet, en ook van het theatrale, het overdrevene. De reactie is dus heftig, soms zelfs hysterisch. Ik gaf het ooit aan iemand die al dagenlang steeds weer heftig huilend op bed moest gaan liggen vanwege het doodgaan van haar handje. Maar ook bij iemand met wanhoop en zelfs zelfmoordgedachten na een verbroken relatie. Maar ook stil verdriet hoort erbij. Iemand die je niet hoort maar die verzuipt in onverwerkt verdriet……al jaren klachten sinds verdriet…..

Lachesis heeft weer heel andere emoties: jaloezie met name. Lachesis is een slang, en zo kan de persoon ook zijn. Geslepen, een gespleten tong, dierlijk in de verleiding en de seks, maar oh zo vals en jaloers als de relatie verbroken wordt of het niet gaat zoals ze wil. Enerzijds misschien heel lekker, maar ook gevaarlijk….

Pulsatilla is snel geraakt, kwetsbaar, lief. Heel meegaand en invoelend, maar daardoor ook zo kwetsbaar als er misbruik van wordt gemaakt. Daarnaast ook wel snel switchend van lachen naar huilen en omgekeerd. Erg wisselende stemmingen. Huilt gemakkelijk, vooral bij het praten over de klachten, soms ook zonder oorzaak. Snel blozen. Frisse lucht is nodig.  

Calcium Carbonicum is erg gevoelig voor wreedheden, ze zijn ook intern zwak waardoor ze een denkbeeldige schelp om zich dragen wat maakt dat ze vaak gesloten zijn. Vaak is er letterlijk een 'schelp' om hen heen in de vorm van overgewicht, van vet. Om te zien zijn de kleine kinderen Hollands welvaren. Ze voelen zich gemakkelijk bekeken door anderen. De ontwikkeling kan traag zijn. Graag zoet en eieren. 

Belladonna, het middel vaak voor acute klachten, laat soms een wilde blik zien met verwijde pupillen. Koorts waarbij belladonna nodig is, gaat nogal eens gepaard met hallucinaties en ijlen. Het gedrag kan net als de ogen ook wild zijn, met schreeuwen, haartrekken, slaan, woede, etc. Het trio heet, rood en brandend is vaak aanwezig. Denk aan koorts en ontstekingen, maar ook aan brandwonden……bij koorts voel je de warmte van de persoon stralen

Aconitum, het andere acute middel bij koorts, laat een ander soort rusteloosheid zien. Hier is meer angst. En bij koorts is vaak een wang rood en de ander bleek, er is een sterke behoefte aan koud drinken (bij belladonna aan limonade). De angst is een soort van doodsangst. Je kunt het bijna voelen. Zoals je bij belladonna een soort van straalkacheltje voelt, voel je bij aconitum angst. Er is vaak ook angst voor massa’s en voor lege ruimtes.

Sulphur (zwavel) is erg ambitieus, en heeft enorme fantasieën, vaak hoogdravend. Zit vol ideeën. Kan niet zo goed tegen de hitte, en kou verbetert. Kan denken rijk te zijn terwijl ie arm is, en kan enerzijds er altijd op en top gekleed bij lopen, maar anderzijds ook in lompen rondlopen terwijl dat niet nodig is. Beide uitersten kunnen.

wordt vervolgd......

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn