placebo

"Homeopathie werkt niet beter dan placebo"

Het is een kop waarmee nu.nl laat zien dat het niet meer is dan een kuddedier binnen de mediaberichtgeving. En het dus niet zo nauw neemt met de waarheid. Al ben ik me bewust dat iedereen z'n eigen waarheid heeft.
Los daarvan vraag ik me dan wel direct af "welke leugenmachine zit hierachter" en "waarom komen ze nu met zo'n bericht?".

En zoals altijd moet je dan even doorzoeken, als het al te vinden is. Het frappante is, dat het komt van een blog in de British Medical Journal. Een toonaangevend internationaal artsenblad.
Jaren geleden besloot dit blad nooit (lees: NOOIT) meer iets te schrijven over homeopathie. Raar dus dat er nu een blog wordt gewijd om een leugen te ventileren.
Weer een leugen. Want de reden dat het blad besloot nooit meer iets over homeopathie te schrijven, was gebaseerd op verdraaide feiten na analyse van een groot aantal onderzoeken waaruit zuiver wetenschappelijk bleek dat homeopathie werkte, maar met wat verdraai de conclusie werd getrokken dat het niet werkte. Echte wetenschappers spraken er schande van, maar dat deert de door de farmacie gedreven artsenij niet. En dat was het sein om homeopathie in de ban te doen, er nooit meer iets over te schrijven.
En omdat het blad groot aanzien heeft, werd dit door heel veel artsen geloofd, dat homeopathie niet werkte. Bovendien past het natuurlijk in het straatje van elke arts die niet verder wenst na te denken dan de farmaceutische geneeskunde.

Kennelijk zijn er naar de mening van het Britse blad nog te veel mensen die hun heil zoeken bij de homeopathie, en moesten ze - tegen hun eigen beloftes in - toch weer iets (negatiefs) schrijven over homeopathie.
En dan niet verzinnen dat homeopathie bij de ene kwaal niet werkt en af en toe wel een beetje, nee, botweg beweren dat het bij 69 onderzochte aandoeningen eigenlijk niets doet.

Het is niet alleen een rare leugen, het is een domme leugen. Want het overgrote deel van de mensen gebruikt wel eens homeopathie en heeft ervaren dat het werkt. Misschien niet voor de grote kwalen, want daarvoor moet je naar een homeopathisch arts en klassiek homeopaat, maar wel voor de 'kleine' dingen. Zoals griep, waarbij Nysileen onder andere fantastisch kan werken. Of Arnica bij een kneuzing of verstuiking wonderen kan doen.
Ik ga verder hier nu geen voorbeelden noemen, maar kan er een boek over schrijven.
Het is bijna net zo'n domme leugen als zeggen dat wit geen kleur is. Er zal een groepje mensen zijn wat het er direct mee eens is, maar het overgrote deel denkt 'wat is dit voor een idiote opmerking'.
Tenminste, dat hoop ik dan maar. Dat niet iedereen zich zand in de ogen laat strooien door dit soort zieke berichtgeving.

Want als ik terugkijk naar mijn praktijk, dan zie ik hoe tientallen mensen met chronisch eczeem die niet werden geholpen door de regulieren geneeskunde dat kwijtraakten door homeopathie. Dat mensen met astma niet meer dagelijks hoefden te verstuiven en slikken, niet meer chronisch hun klachten hoefden te onderdrukken, maar gewoon herstelden, genazen. Ik kan nog wel doorgaan met voorbeelden, maar waar het om gaat is dat homeopathie kan genezen waar de reguliere geneeskunde dat niet kan. Uit zeer kritische onderzoeken onder meer in Zwitserland is gebleken dat homeopathie regelmatig beter helpt dan reguliere geneeskunde en ook goedkoper is. Des te vreemder is dit blog in de BMJ. 

En het gaat me er niet om homeopathie op te hemelen. Dat heeft het ook niet nodig. Het gaat me om de toegevoegde waarde. Elke arts heeft een eed van Hippocrates afgelegd en daarin gezworen - vrij vertaald - alles te doen wat in z'n/haar vermogen ligt om de patiënten te helpen. Dat is nogal een belofte. Ik heb dat altijd heel serieus genomen en heb altijd gezocht naar wegen om mensen beter te kunnen helpen. Homeopathie is zeker niet heilig, maar wel zeer waardevol en biedt door de andere benadering oplossing en genezing waar de reguliere geneeskunde verstek laat gaan. Eigenlijk is de reguliere geneeskunde ook helemaal niet bezig met genezen, maar met het onderdrukken van klachten, wat ze voor het gemak geneeskunde noemt. En dan ook nog eist dat het de enige toelaatbare vorm zou moeten zijn. 'Dokter' Schippers hebben ze in elk geval aan hun zijde.

Alsof een of andere sekte op een eilandje, waar ze niet beter weten, ervan overtuigd is dat alleen hun waarheid de waarheid is. En volledig de rest van de kennis in de wereld negeert. Alsof wit inderdaad geen kleur is.

Lieve mensen, homeopathie is niet gemakkelijk. Je moet er jaren voor studeren. Er zijn duizenden middelen, met allemaal hun eigen karakteristieken en toepassingen. Niet om een kwaal te onderdrukken of symptomen weg te moffelen, maar om de patiënt de prikkel te geven om zelf te genezen. Omdat het zo ingewikkeld is en vereist zoveel kennis te combineren ben ik niet meer in staat het te doen. Het is voor mij te ingewikkeld, te moeilijk geworden. Ik werk nu met de direct levensenergie in plaats via een korreltje of een druppeltje, maar ken de homeopathie en weet hoe waardevol het is.
Het verdient geen Schippers als minister en het verdient geen leugenachtig blog in de British Medical Journal. Het verdient opwaardering, positieve aandacht en erkenning.

Niet voor de homeopathie, maar in het belang van de patiënt van nu en in de toekomst...........

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn