bij

Ik was nog maar net begonnen met homeopathie te bestuderen - ik was denk ik 2-3 jaar huisarts in een mooie praktijk in Den Haag - toen mij door VSM werd gevraagd om mee te doen met onderzoek naar de behandeling van bijholteontstekingen en tennisarmen met SRL-gelei.

Ik kende nauwelijks het gebruik van SRL-gelei voor gewrichts- en spierklachten en al helemaal niet voor iets als de neus of neusbijholten. Ik moest er even over nadenken of ik dat wilde. Omdat ik de tubes aangeleverd kreeg en niet hoefde voor te schrijven - dus geen verborgen agenda van 'dan schrijft hij het voor en verdienen wij eraan'- deed ik mee.

De bedoeling was als ik me goed herinner om in beide gevallen 3x daags te gebruiken. Bij de bijholteontsteking of dreigende bijholteontsteking smeerde je een heel klein beetje net onder of in de neus nadat je uiteraard eerst had gesnoten. En bij de tennisarm masseerde je 3x daags even goed de gelei in op en rond de plaats van de pijn.

Ik moet bekennen dat ik er geen enkele verwachting van had. Het leek me dat een smeersel voor spieren toch weinig zou kunnen doen bij een bijholteontsteking, ontstekingen die in het algemeen toch behoorlijk hardnekkig waren en maar al te vaak antibiotica nodig hadden.
En ook met tennisarmen had ik al van alles geprobeerd zonder al te veel resultaten. Ik had verwezen naar fysiotherapeuten die er vele maanden over deden om het (soms ook nog tijdelijk) op te lossen. Ik had zelf injecties met hormonen gegeven, wat in  1 op de 10 gevallen wonderlijk snel hielp, in de rest niet of minder en zelfs af en toe beschadiging van het weefsel gaf. Ik was daar mee gestopt, leek me geen goede oplossing.

Toch had ik besloten mee te doen aan het onderzoek en gaf ik mensen me de genoemde klachten een tube mee en liet ze na enige tijd terugkomen. Ik weet niet meer wat het protocol voorschreef, maar ik hield me er aan. En uiteraard vroeg ik mensen of ze mee wilden doen. Ze hadden altijd de keuze.

Ik was behoorlijk verbaasd toen ik de eerste mensen terug zag. Ten eerste door de trouw waarmee ze precies hadden gedaan wat werd geadviseerd - mijn ervaring was dat mensen dat zelden deden. En vooral door de resultaten. De mensen met bijholteklachten waar ik anders antibiotica zou hebben voorgeschreven omdat de klachten zo heftig waren dat ik niets anders kon bedenken destijds, waren vrij van klachten en dat was ook binnen enkele dagen gebeurd als ik ze moest geloven.

Iets soortgelijks zag ik bij de tennisellebogen. De mensen die er last van hadden, hadden keurig 3x daags die plek gemasseerd en allen al vrij snel verlichting ervaren. Alle drie de personen waren na de testperiode vrij van klachten. Ik was meer dan verbaasd, eigenlijk een beetje met stomheid geslagen.
Dit was een grapje, dit kon niet waar zijn. Dat zo'n eenvoudige oplossing de plaats zou kunnen innemen van maandenlange fysiotherapiebehandeling of hormooninjecties. En in het geval van de sinussen van antibiotica.

Wonderlijk, maar ook heel mooi. Als je iets gaat studeren en dit soort dingen komen op je pad om je extra te motiveren. Thanks.

Uiteraard bleef ik vanaf toen deze dingen adviseren aan mensen. Destijds kon je het nog voorschrijven (en terecht, de andere oplossingen waren vele malen duurder en ongezonder) en dat deed ik ook. Wat wel jammer was, was dat ik te vaak merkte dat sommige mensen het niet zo consequent deden als de testgroep het had gedaan, en dan viel het resultaat ook een beetje tegen.
Het leek dus sterk afhankelijk van de trouw in gebruik. Wat ook voor reguliere middelen vaak geldt. Als je het niet op de juiste manier gebruikt, is het effect ook minder positief.

Neemt niet weg dat ik een ervaring rijker was. En tennisellebogen en bijholteproblemen op een weinig kostbare en natuurlijkere manier te behandelen waren.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn