Op je Gezondheid

sante

In deze blog gaat het over gezondheid.
Ik vond dat ik genoeg over gezondheid kwijt kon in de andere blogs, tot ik de documentaire 'The Truth About Cancer' zag en me realiseerde hoe veel we zelf kunnen doen en hoe weinig eigenlijk de dokter echt kan doen. En hoe veel we weten over gezondheid, en hoe weinig de gemiddelde dokter weet (over echte gezondheid).

In 'Op je Gezondheid' wil ik dingen aan de orde stellen die wezenlijk van belang zijn voor onze gezondheid. Voeding, maar ook nieuws over medicamenten die veel geslikt worden. Zaken die we zelf kunnen doen om ons afweersysteem krachtiger te maken en daardoor ziekte te bestrijden of zelfs buiten te houden. En met name de andere geluiden dan die via (verlengstukken van) de industrie tot ons komen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

loop

Loop je gezond

Gewoon wandelen is een van de gezondste dingen die je kunt doen.

Al in de huisartsenpraktijk zag ik onderzoeken die aantoonden dat elke dag een half uur wandelen (niet slenteren, ook niet hardlopen) zorgde voor een lagere bloedruk en minder depressie. En ook bekend is dat het zorgt voor het makkelijker verlagen van je gewicht als dat nodig is.

Maar er is meer.

Nietzsche zei dat echt alle goede ideeën opkomen door wandelen.

Kierkegaard zei dat hij zich min of meer ‘in zijn beste gedachten had gelopen’.
Immanuel Kant liep elke dag zo consistent dat zijn buren de klok erop gelijk konden zetten.

Ook Charles Darwin liep bijna 40 jaar op schema eenzelfde pad. Het werd bekend als de zandloop, maar hij zag het zelf liever als zijn denk-pad.

En nog wat verder terug in de tijd hebben we Aristoteles die met zijn volgers heel veel liep en filosofeerde.

Wetenschappelijk is bewezen dat lopen heel krachtig is om de creativiteit te vergroten.
Vergeet alleen niet dat al die mensen waarvan de naam zo bekend werd liepen ZONDER smartphone.

Los van het feit dat wandelen de creativiteit vergroot, is het ook heel erg goed voor het lichaam. Ik noemde al de bloeddruk, het gewicht en de stemming.

Maar zeker met een stevige pas is lopen ook heel goed voor het hele bewegingsstelsel, en voor de conditie. 
Het is lang niet zo belastend als hardlopen, maar als het goed is bewegen we wel bijna het hele lichaam. Laat de armen lekker meebewegen in de kruisloop, dus tegelijk het linker been en de rechter arm naar voren en dan de linker arm en het rechter been. 
Dat zorgt dan ook nog voor een betere verdeling van de energie in het lichaam

Lopen in de natuur is uiteraard het allerbeste. Lekker in de duinen, of in het bos, over het strand, of desnoods tussen de weilanden.

Het zou heel goed zijn om er een gewoonte van te maken dagelijks 30 minuten te wandelen. Net als de mensen bovengenoemd zou je een vaste tijd kunnen nemen, de klok erop gelijk kunnen zetten.

Ideaal is het om (uit bed?) 10-15 minuten te mediteren en daarna een stuk te gaan lopen. De meditatie werkt na, en je begint de dag perfect. Desnoods sta je er eerder voor op (en ga je er iets eerder voor naar bed).

Op die manier doet het nog veel meer goed. 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

groen

Veilig(er) voedsel

De vorige keer had ik het over vooral biologisch. Daar blijf ik overigens bij hoor, maar dit keer toch iets over het niet biologische…..

Om te beginnen is het verstandig zoveel mogelijk in Nederland geproduceerde groenten en fruit te kopen. Niet omdat ik zo’n patriot ben, maar omdat er in Nederland vergeleken met bijvoorbeeld Spanje, Griekenland, Marokko en Egypte relatief minder rommel wordt gebruikt. Soms ook pesticiden die in Nederland niet mogen.

(Laat ik eerst even mijn verbazing uitspreken te lezen dat van alle in de supermarkt geteste kroppen (niet biologische) sla maar liefst 98% bespoten was. Wel ‘binnen de wet’, maar toch…..)

Tot de meest bespoten soorten horen:

Aardbeien (kun je ook beter zelf kweken, je kunt biologisch aardbeienplantjes bestellen), aalbessen, aardappelen, andijvie, appels, druiven, grapefruit, kersen, komkommer, mandarijnen, paprika, pepers, peren, perzik, selderie, bleekselderij, sinaasappels, sla, spinazie, tomaten,  en wortels 

Minder bespoten worden:

Ananas, avocado, bloemkool, uien, courgette, broccoli, champignons, kiwi, mais, mango, meloen, pruimen, rode kool, witlof, witte kool, venkel, zwarte bessen, erwten, papaja, banaan, aubergine, cantaloupe, zoete aardappel, linzen, bonen

Voor als je toch kiest voor niet-biologisch (en soms moet ik ook wel omdat het op dat moment niet in de schappen ligt en ik niet zo flexibel ben om dan van plan te veranderen), heb je in elk geval wat aanwijzing voor wat je beter wel of niet kunt kopen.

En zoals je ziet kun je daar een goede maaltijd uit bereiden, zeker als je in plaats van aardappelen de zoete aardappel neemt.....
(heerlijk als gebakken schijfjes met peper, zout en rozemarijn)

Eet smakelijk! 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Liefde………….de helende factor

Het is grappig dat ik me altijd al heb gerealiseerd hoe belangrijk liefde is. Daardoor heb ik ook nooit helemaal al dat machogedrag begrepen wat sommige mensen ten toon spreiden. Psychologisch zal het wel verklaarbaar zijn, en natuurlijk doen we dat omdat we het anderen zien doen, maar toch. Ik voelde zelden of nooit die behoefte, omdat het niet echt voelde. 

Ook merk ik dat mensen ongemakkelijk worden als je het over liefde hebt.  Alsof je een watje bent als je over liefde praat. Het zal wel. Het ligt gevoelig. Liefde is iets kwetsbaars. Meer nog bij mannen dan bij vrouwen. En dat terwijl juist degenen die de meeste moeite hebben erover te praten er het hardst behoefte aan hebben. Want we hebben allemaal behoefte aan liefde, aan aandacht, aan genegenheid, aan waardering.
(Helaas hebben veel mensen geleerd de aandacht op een negatieve manier te trekken, want dat beperkt zich niet alleen tot kleine kinderen die te weinig aandacht krijgen)

Het gevoel waarmee liefde gepaard gaat heeft een hoge trilling, een hoge vibratie. Een beetje in de buurt van volledige vrede/rust, van dankbaarheid, van blijheid, van respect. Deze hoge trillingen zijn trillingen die zorgen voor gezondere cellen, voor een betere gezondheid. Ze zijn zelfs in staat ziek weefsel weer gezond te maken (doordat de nieuwe, vervangende cellen gezonder 'geboren' worden omdat ze in een gezond energieveld vertoeven). 

Dat in tegenstelling tot emoties met een lagere trilling, zoals boosheid, afgunst, verdriet, frustratie, agressie, e.d. Deze emoties leiden juist tot ziekte.

Als we om ons heen een gevoel van liefde weten te creëren, zorgen we het best voor onszelf en tegelijkertijd voor de mensen om ons heen, want ons energieveld beïnvloedt dat van hun.
Omdat er per minuut zo’n 48 miljoen nieuwe cellen worden ‘geboren’ in ons lichaam, en liefde ervoor zorgt dat die cellen gezond zullen zijn, is het de moeite waard om zo vaak mogelijk zo’n liefdevol energieveld om ons heen te scheppen. Als je bedenkt dat zieke cellen sterven en vervangen worden door nieuwe – die door een liefdevol veld wel gezond zullen zijn – kan dat je wellicht motiveren om voor meer liefdevolle gevoelens te gaan. 

Tijdens het beoefenen van Chi Neng Qigong proberen we mensen te leren zo’n veld te creëren, maar nog mooier is het als dat veel vaker is dan alleen maar tijdens een les. Hoewel het aantal cellen wat tijdens een les beïnvloed kan worden al gigantisch is. Maar bedenk dat elke keer als je een liefdevol gevoel oproept je 48 miljoen cellen (x het aantal minuten wat je het doet) op positieve manier beïnvloedt. 
Dat kan niet in één keer, want we zijn nu eenmaal gewend aan bepaalde patronen in ons leven en ons reageren. Maar door je bewust te zijn van het nut van positieve emoties tegenover negatieve emoties, kun je bewust zorgen voor een meer liefdevolle en meer positieve reactie op dingen.

Mindfulness speelt daarbij zeker een rol. Wees je bewust van het nu, van die prachtige kleuren van de bloemen, van de straks weer schitterende herfstkleuren, van de heerlijke smaak van je eten, van de uitnodigende reuk van je wijntje of biertje, van de inspanning van je partner voor het eten, van de zon op je huid, de heerlijke regen op de bladeren …..

Kortom: Wees (je) bewust. En wees dankbaar, liefdevol, positief, respectvol.
En gaandeweg ga je dat steeds meer doen en zorg je voor een goed energieveld om je heen, wat je niet alleen beschermt maar zelfs geneest, heelt. Niks soft gedoe, gewoon pure realiteit, puur bewust zijn van wat goed voor je is. 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

 

bio voed

Ik ga voor biologische groente en biologisch fruit

In onze groente- en fruitteelt zijn dankszij de traagheid en de ongeïnteresseerdheid van onze Europese organen tientallen omstreden pesticiden in gebruik. En niet één per gewas, nee vaak meerdere per gewas. Telkens lijken de belangen van de pesticidenfabrikanten zwaarder te wegen dan die van u en ik.

Het probleem is dat van elk van deze bestrijdingsmiddelen ooit is vastgesteld wat de veilig dosis was, maar dat de vervolgonderzoeken achterwege blijven of te laat zijn. Bovendien is (ooit) vastgesteld wat de veilig dosis is per bestrijdingsmiddel, terwijl er vaak meerdere per gewas worden gebruikt – zo bleek uit onderzoek – terwijl we niet weten hoeveel kwaad dat kan. Daar is geen onderzoek naar. Maar als je er over nadenkt kan dat niet goed zijn.

Feit is en blijft dat ons lichaam uit cellen bestaat en dat een hoeveelheid wel ‘veilig’ kan zijn voor het hele lichaam, maar individuele cellen kunnen het loodje leggen. Of erger nog: veranderen, en dat kan kwalijke gevolgen hebben. Want hoe we het ook wenden of keren, het is rommel die niet in ons lichaam hoort, die niet in de natuur hoort. En wij behoren tot die natuur, of we dat willen zien of niet.

Bovendien, en dat is voor mij een belangrijk punt, als ik bij de super of de groenteman mijn groente of fruit uitzoek, staat er nergens vermeld welke pesticiden op dat eten zijn gespoten. Het wordt me niet eens verteld! Mijn eten, wat ik nuttig om gezond te zijn en te kunnen leven, wordt vervuild met onnatuurlijke stoffen, en dat hoeft niet vermeld te worden. Omdat het onschuldig is? Ja, m’n neus. 

Als er vermeld zou staan wat er gebruikt was (en aangenomen dat dat naar waarheid was ingevuld), zou je per product nog kunnen overwegen wat je doet. Er zijn immers producten die minder bespoten worden (zoals veel kolen en zoete aardappels, om maar wat te noemen), en andere die juist vaak veel bevatten. Als je nu groente koopt, weet je dat je naast iets gezonds tevens ongezonde stoffen naar binnen werkt.
En dan nog roepen we dat we gezond willen zijn en zijn we verbaasd over het grote aantal mensen met kanker en met chronische aandoeningen.

Maar: de belangrijkste reden voor mij om te kiezen voor biologisch is het feit dat biologische producten niet gemanipuleerd zijn. Het zijn geen Monsanto-producten die gemanipuleerd zijn met pesticiden en daardoor minder pesticiden nodig hebben. Over een tijdje zullen we horen dat er nauwelijks meer pesticiden worden gebruikt, maar dat is omdat het er al genetisch inzit. Vinden onder andere onze darmbacteriën niet zo leuk, vermoed ik. Terwijl juist onze darmen (bacteriën) de basis voor onze gezondheid blijken te zijn.

Maar waar het mij vooral om gaat is dat onze kleinkinderen straks ook nog iets te kiezen hebben. Als Bayer/Monsanto hun zin krijgen is er straks alleen nog maar gemanipuleerd zaad. Het zou fijn zijn als onze kinderen straks gezond voedsel kunnen kiezen. En alleen al daarom moeten we zorgen dat er biologische tuinbouw en biologische zaden blijven. Ik voel me min of meer verplicht daarom een bewuste keuze te maken. Hoe meer mensen dat doen, hoe meer de biologische landbouw wordt gestimuleerd en hoe meer kans dat onze kleinkinderen straks nog gezond kunnen eten. Want vergis je niet, het monster Monsanta/Bayer dendert door - wat we ook al zien met het glyfosaat wat nog steeds niet verboden is in Europa, ondanks alle vermoedens dat het kanker kan verwekken bij de mens. Ook hier wint het belang van de industrie (Bayer/Monsanto) het van de belangen van ons.  

Daarom kies ik voor biologisch. En heel flauw voeg ik daar “Logisch toch?” aan toe.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Verbod op informatie

We weten inmiddels dat al enige jaren niet mag worden gezegd door een fabrikant waarvoor hun homeopathisch middel goed zou kunnen zijn.
Ik zeg dat een beetje omslachtig, omdat het bij homeopathische middelen nu eenmaal zo is dat één middel tegen verschillende klachten kan werken, en dat bij één klacht ook verschillende middelen zouden kunnen passen. Dat allemaal afhankelijk van de oorzaak en de persoonlijkheidsstructuur van de persoon.
(Ja, bij een dik, chagrijnig en snel beledigd figuur geef je vaak een ander middel dan bij een mager, goedgeluimd en niet snel beledigd figuur)
Maar: er waren complexmiddelen (bijvoorbeeld 5 middelen bijeen) speciaal samengesteld voor bepaalde klachten, en bij een bepaalde oorzaak (bijvoorbeeld een kneuzing) geef je vaak hetzelfde middel (arnica). Van veel middelen zou je dus wel degelijk kunnen zeggen waarvoor het zou kunnen werken.

Maar het mag niet. Ook al is de werking van homeopathische middelen veel beter onderzocht dan die van reguliere middelen, en zijn er feitelijk geen bijwerkingen, de overheid heeft bepaald dat er niets over gezegd mag worden. Je mag dus niet zeggen dat arnica (het valkruid) helpt bij alle mogelijke kneuzingen, ook al weet iedereen die er ervaring mee heeft dat je blauwe plekken ermee ziet verdwijnen en dat zelfs builen binnen een paar minuten verleden tijd zijn. En dat de complicaties door zwelling na een breuk veel sneller verdwenen zijn als je arnica geeft. Of dat hypericum ongeveer het enige middel is wat helpt nadat je met je vingers tussen de deur hebt gezeten (effectief, zonder bijwerkingen), of op je vingers hebt geslagen.

Ik kan nog wel even doorgaan, maar dat mag dus niet. Absurd en belachelijk. Maar dat is ook Nederland. (Een beetje ''dictatorieel').

Was dat al erg, sinds een aantal jaar mag ook over supplementen (mineralen en vitamines) niets meer gezegd worden. Fabrikanten mogen niet meer vertellen dat het ergens goed voor is, ook al toont onderzoek na onderzoek dat aan. Je ziet in reclames ook dat fabrikanten zich in allerlei bochten draaien om geen gezondheidsclaims te leggen en toch hun producten te promoten. Nu blijkt dat het Europese Hof zelfs heeft verboden om artsen in te lichten over de werking en voordelen van supplementen.
In de opleiding leert een arts er al niets over, dus de kennis kwam vooral van de firma's en instituten die informatie leverden. Bij een supplement kreeg je als arts een uitvoerig verhaal over de onderzoeken en de effecten die bij de onderzoeken bleken. Met informatie over waar het nog meer goed voor zou kunnen zijn.
Heel verhelderend en fijn, omdat je daardoor mensen op gezondheidsniveau kon ondersteunen. Dat je middelen kon aanbevelen die het lichaam sterker maakten (dat geldt zowel voor homeopathie als supplementen, al is het op iets ander niveau), of een bepaald orgaan ondersteunde.

Maar dat mag dus allemaal niet meer. Het wordt steeds moeilijker voor een arts om informatie in te winnen over hoe hij iemand kan ondersteunen, kan sterker maken.
Al die rommel die alleen maar symptomen (de aanwijzingen dat er iets niet pluis is) bestrijdt en ladingen bijwerkingen heeft mag je echter bij wijze van spreken in kilo's geven.

Het is heel droevig, al was het alleen maar omdat ziekte ergens begint. Het begint bij een verstoring van de energie (waar homeopathie corrigerend kan werken) en het begint bij verstoring in de huishouding van de cel (waar vitamines en mineralen het belangrijkst zijn om te corrigeren). Pas op een later moment uit het zich in de symptomen van ziekte. En wat kunnen we daar regulier mee? Inderdaad: in de meeste gevallen alleen die klachten bestrijden in plaats van de ziekte opheffen.
Die ziekte is namelijk alleen maar op te heffen door de verstoring van energie te corrigeren (homeopathie, acupunctuur, chiropraxie, bioresonantie, e.d.) en het tekort aan vitamines/mineralen te corrigeren (supplementen). Maar dat behoort allemaal niet tot het domein van de reguliere geneeskunde, en de overheid doet er samen met de farmaceutische industrie alles aan om al dat soort informatie weg te houden van de burger.

Dus geen informatie over supplementen, geen informatie over homeopathie. En als iemand al iets teveel positiefs over homeopathie of supplementen vertelt, wordt er snel een reguliere dokter uit de kast getrokken die dat allemaal onzin verklaart op radio of TV. Net als in forums op internet over bijvoorbeeld vaccinaties continu artsen zich in de forums mengen om iedereen die kritisch over vaccinaties schrijft de mond te snoeren en achterlijk te verklaren. Hetzelfde gebeurt overigens met de supplementen: zodra er iets erg positief in het nieuws komt, volgt er in diverse bladen een soort van antipropaganda. Dan blijkt uit zogenaamde onderzoek het tegendeel bijvoorbeeld.
En het enge is dat het merendeel van de mensen klakkeloos gelooft wat er op de media wordt gezegd.

Het is een raar soort machtsspelletje, en alleen al daarom ben ik blij dat ik niet meer praktiseer. Het maakt me nu al razend en dat zou nog erger zijn als ik als zinnig denkend arts met mijn kennis zou moeten werken temidden van dit soort achterlijke regels.
Niet dat je er veel aan hebt, maar als je informatie wilt over vitamines en mineralen, kun je er iets (zij het beperkt) over vinden op www.supplementinfo.nl. 
Dit is een site waar alleen iets over losse vitamines of mineralen wordt verteld, zonder merken of firma's te noemen, en dat mag wettelijk nog net..... (nu nog). Jammer is dat je er relatief weinig aan hebt, omdat de meeste supplementen combinaties zijn die juist samen een bepaald deel van het lichaam ondersteunen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn