sun

Vriend of vijand?

De periodes met meer zon breken weer aan, en daarbij bij veel mensen de behoefte om zo snel mogelijk zo bruin mogelijk te zijn.

En ook de waarschuwingen die ons bang maken van de zon en zonnestralen komen weer.

Eerst daarom iets over de straling. We kennen UV(ultraviolet) A, UV B en UV C straling. Ze verschillen nogal:

  • UV A zorgt voor de huidveroudering en het ontstaan van melanomen (de kwaadaardige moedervlekken), en andere huidkankers. UV A gaat ook door glas en kleding! Reden waarom je baby’s en kleine kinderen beter niet in de zon kunt laten. Bovendien beschermen lang niet alle zonnebrandmiddelen tegen deze UV A
  • UV B zorgt voor roodheid, verbranden en bruinen. Daarom zitten in zonnebrandmiddelen vooral filters tegen UV B. UV B zorgt er ook voor dat vitamine D wordt aangemaakt.
  • UV C wordt gelukkig tegengehouden door de atmosfeer, is namelijk erg agressief en kwalijk.

Het grappige is dat zonnebrandmiddelen dus niet zijn gemaakt om de grootste ellende tegen te gaan (huidkankers), maar om de hinder van verbranding tegen te gaan. Omdat we denken veiliger te zijn met zonnebrandmiddelen gaan we langer in de zon, wat de kans op o.a. melanomen kan verhogen.
Anderzijds houdt de zonnefilter ook de aanmaak van vitamine D tegen.
En de zonnebrandmiddelen bevatten bijna allemaal (op de gezonde na, en die vind je niet bij de grote merken) nanopartikels die door de huid gaan en in het lichaam komen (vaak zinkoxide en titaniumdioxide), en stoffen die mogelijk zo niet bewezen kankerverwekkend kunnen zijn.

Het feit dat sinds het begin van de zonnebrandmiddelen de hoeveelheid huidkankers gigantisch gestegen is spreekt boekdelen. Blijft een beetje de vraag waarom? Is dat doordat er te veel in de zon wordt gelegen? Ik denk niet dat dat het is, want dat gebeurde daarvoor ook wel.
Dus is het óf door de stofjes in de middelen die de kans op kanker vergroten, wat een behoorlijk aantal mensen beweert, óf door het blokkeren van de aanmaak van vitamine D – die heel belangrijk is in de bescherming tegen kanker – wat ook veel mensen denken?
Er wordt ook wel gesteld dat door zonnebaden mensen minder andere kankers krijgen en wel wat meer huidkanker, waarbij die laatste makkelijk kan worden behandeld en ook makkelijker geneest. Want het zijn vooral de minder heftige huidkankers die het meest optreden. En dat betekent dat we niet zo angstig moeten doen over de zon. Aan de andere kant, waarom zouden we ellende opzoeken als we het kunnen voorkomen?

Persoonlijk neig ik te zeggen: stop met dat bruinbakken om het bruinbakken. Doe normaal. Ga niet te lang uitgebreid in de zon zitten en voer het langzaam op. Begin met telkens ietsje langer, zodat je je huid kunt laten wennen en pigment kunt laten aanmaken die je daarna beter beschermt. Als je dat doet heb je geen bescherming nodig, je bent je eigen bescherming.
Mocht je toch zonnebrand gebruiken, kies dan voor een gezond product. Als je even zoekt op internet kom je er een aantal tegen (die op het moment dat ik dit schrijf vrijwel allemaal uitverkocht zijn – een teken dat steeds meer mensen gaan nadenken). Zonder de kwalijke producten en met natuurlijke filters.

Voor kinderen geldt: houdt ze zo lang mogelijk en zo veel mogelijk uit de zon. De kinderhuid is veel gevoeliger en de kans op huidkanker schijnt groter te zijn bij verbrandingen op jonge leeftijd. Smeer kinderen ook eerder in en kijk of in het spul wat je koopt ook een UV A filter zit. En lees de gebruiksaanwijzing goed. Soms moet je vaker herhalen.

Een nadeel sowieso van zonnen of veel in de zon zijn is veroudering en verandering van de huid, met o.a. rimpeling. Dat komt door de inwerking van vrije radicalen.

Daarom is naast het zonnebrandmiddel de behandeling na het verblijf in de zon eigenlijk het belangrijkst. Door de zon zijn er sowieso veranderingen in de huid opgetreden en die willen we ongedaan gemaakt hebben.
Daarom is de zogenaamde ‘aftersun’ heel belangrijk. Niet primair om een aangenaam gevoel te geven, maar om de huidveranderingen te corrigeren, wat op zich ook de kans op kanker kleiner maakt. Kies ook hier dus verstandig, en een gezond product in plaats van een bekend merk. (Helaas zijn bekende merken - op bijna alle gebieden - nu juist niet de merken die je moet hebben. Ze hebben vooral veel geld in reclame gestoken en goed betaalde bekende mensen voor hun karretje gespannen om jou wijs te maken dat ze zo goed zijn).

Het meest simpel, maar wel vet, is extra vierge olijfolie. Dat zit vol antioxidanten die de vrije radicalen aanpakken die de huid beschadigen. Ik heb er goede ervaringen mee, het voorkwam vaak ook het vervellen (wat dode, beschadigde huid is door het verbranden).
Ook hier kun je zoeken naar alternatieve middelen met meer van die antioxidanten en bijvoorbeeld essentiële oliën als boswellia (wierook), sandelhout, e.d.

Onthoud dat de zon en de UV B voor ons heel belangrijk zijn, maar dat overdaad schaadt. En bakken om het bakken is veel overdaad. En als je toch langer in de zon gaat, wat ons ook weleens gebeurt als we naar het strand gaan of op vakantie zijn met de tent, zorg dan dat je jezelf regelmatig toedekt en beschermt d.m.v. een gezond middel. Ga regelmatig uit de zon, trek iets met lange mouwen aan.
En vooral erna goed inwrijven met een gezond en effectief beschermend middel (zal meestal uit de kruidenshop of bij De Tuinen vandaan komen).

Geniet van de zon, en zorg dat je lichaam dat ook kan doen..........

Fijne zomer!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn