Pieter Derks heeft het over D-day, de dag dat de terrassen weer open mogen, wat voor de Nederlander een soort van ‘bevrijding’ betekent. 
Volgende week is het (misschien) zo ver. Na Koningsdag.

Laat ik vooropstellen dat ik blij ben dat dit stukje versoepeling er komt. Het is nog erg weinig en ook weer vreemd bedacht: om 18.00 uur moeten ze weer dicht, juist de periode dat ze iets meer zouden gaan verkopen en het gezelliger wordt. Al dan niet door de geschonken drankjes. En natuurlijk de avondklok die vervalt……….het idee alleen al is fijn.

Maar toch blijft het ook een rare beslissing. Het RIVM heeft telkens zwarte scenario’s waar het kabinet dan weer van schrikt waardoor ze niet versoepelen.
Dit keer was het bijna omgekeerd: de opnames in het ziekenhuis aan Covid namen toe en evenzo de opnames op de IC. Op dit moment is het weer net zo druk als begin januari.
In een beleid waar het óf ‘nog niet omlaag’ ging, óf zelfs ‘niet snel genoeg omlaag’, wekt het enige verbazing als er versoepelingen worden aangekondigd terwijl de cijfers gewoon duidelijk omhoog gaan.

Nogmaals, ik ben er niet rauwig om, maar het is eigenaardig.

Wel verklaarbaar, omdat Van Dissel heeft verteld dat hij verwacht dat heel snel de cijfers omlaag zullen gaan op de IC. Nu heeft Van Dissel het wel vaker mis gehad, en vooralsnog wijst er weinig op dat hij gelijk heeft, maar hij heeft het kennelijk overtuigend gebracht. Bovendien moet het weer toch iets beter gaan worden, wat ook een verbetering zal opleveren van de cijfers……

Het punt is eigenlijk dat pas zo’n 14 dagen na het ingaan van versoepelingen er een toename te zien zou kunnen zijn door die versoepelingen. Dat is dus over een kleine 3 weken pas. En voor die tijd zouden de cijfers omlaag gaan volgens de voorspelling van Van Dissel, dus ‘kan het’. Het betekent mogelijk wel dat de zorg het druk houdt, maar dat is ineens niet meer een belangrijk issue.

Meer dan een jaar was dat waar alles om draaide, maar nu ineens is het geen punt meer.

Ik heb geen idee hoe het kabinet denkt, maar voor vele sectoren in dit land is het goed dat er versoepelingen komen. En dat ze breken met het angst-beleid. Denk alleen al aan de gigantische cijfers over kindermishandeling, aan sowieso de manier waarop de jeugd hun leven op dit moment moet leven. 

Maurice de Hond zegt telkens weer dat alles in de buitenlucht gewoon moet kunnen, omdat mensen elkaar buiten niet of nauwelijks besmetten. Je moet al langere tijd (meer dan 15 min) dicht bij elkaar staan te praten om iets over te kunnen brengen.

En gisteren zag ik een laatste onderzoek naar de effecten van mondmaskers (https://www.greenmedinfo.com/blog/new-study-highlights-face-mask-problems-safety-and-efficacy) en weer blijkt dat ze eigenlijk niet beschermen, maar wel behoorlijke nadelen hebben. Als de ruimtes tussen de vezels van de mondmaskers 1000x zo groot zijn als het virus, hoeft het niet echt moeite te doen zich er doorheen te wurmen…….en zo zijn er inmiddels al meer dan 30 onderzoeken die iets soortgelijks laten zien. 

Dus laten we alsjeblieft stoppen met die gekke manier van dwangmatig controlerend handelen. En laten we gewoon net als elke winter als er een virus heerst gewoon ons gezonde verstand gebruiken bij contacten en bezoeken.

En laten we onszelf op de bekende manieren (als je niet slaapt tenminste) beschermen: 4000 IE vitamine D (ook als het zonnetje schijnt), 2-4 gram vitamine C, desnoods een goede multivitamine en wat extra zink. Daarnaast een goede nachtrust, proberen een beetje een vast ritme aan te houden, gezond  (biologisch) eten, veel biologische groenten en fruit, geen of weinig suikers en allerlei vorm (incl. aardappelen, brood, pasta’s, e.d.), en vooral ook veel ontspannen en stress zoveel mogelijk vermijden.

We weten dat het lichaam gemaakt is om zichzelf te herstellen als er problemen zijn. En natuurlijk kan dat alleen als dat door ons eigen gedrag niet onmogelijk wordt gemaakt. Als we het chronisch vergiftigen (zelfs met voeding), wordt het hele verhaal lastig.

Stress, te veel denken, zorgen, angsten, etc. zijn allemaal factoren die zorgen dat ons lichaam zich niet kan afstemmen op de bron, op de energie die helpt te genezen. Op het moment dat we niet denken en ons helemaal ontspannen, kan de informatie/energie binnenkomen die ons helpt herstellen (of gezond houden).

Alleen al daarom zijn de versoepelingen voor veel mensen (en voor veel ‘angstigen’ juist weer niet) goed, de focus op iets anders dan verplichtingen en beperkingen. De focus op dingen die kunnen in plaats van op dingen die niet mogen.

Ik vond het ook wel mooi om van Maurice de Hond te horen dat knuffelen geen enkel probleem moet zijn, omdat tijdens dat korte moment echt geen besmetting zal plaats vinden. Dus wees niet bang elkaar aan te raken om te knuffelen, we hebben knuffels nodig

Maar aangezien dit hele Covid gebeuren over gezondheid gaat, laten we daar dan ook de focus leggen. Weg met alle situaties die angst of andere emoties opwekken, weg met alle doemscenario’s, weg met onnodige stress en irritatie rond maatregelen, weg dus ook met de media (!) als het gaat om actualiteiten en ‘nieuws’, en weg met alle beperkingen voor kinderen zodat die gezond kunnen opgroeien.

Maar vooral: zorg voor ontspanning, voor vreugde, doe leuke dingen, ga sporten of wandelen (oké, is ook sporten), geniet van een hobby of van muziek of van een mooie film. Probeer als je dat nog niet deed elke dag een paar minuten te mediteren, desnoods een geleide meditatie. Zorg dat je hoofd regelmatig vrij is van gedachten, zeker van zware gedachten.

Naarmate ik ouder werd, ben ik me er steeds bewuster van geworden dat de kunst van het leven is ervan leren te genieten. In de ruimste zin van het woord. Dankbaarheid naar alles wat je hebt, tevredenheid met wat je hebt (dus niet steeds anders of meer willen), respect naar anderen en de natuur, je één voelen met de natuur en de medemens, liefdevol naar je naasten, etc.

We maken het leven vaak veel te ingewikkeld. Net zoals ‘we’ Covid m.i. veel te ingewikkeld hebben gemaakt. 

Het leven is om van te genieten bij alles wat je doet, of in elk geval dat te gaan leren. Te leren dat ook vervelende dingen soms met plezier gedaan kunnen worden. Te leren dat een groter bewust zijn (‘mindfulness’) maakt dat je ook meer te kiezen hebt en kunt sturen. Leven op de automatische piloot kan soms makkelijk lijken, maar bewuster leven is een stuk prettiger.

Bovendien moeten we ook weer veel meer gaan beseffen dat de grootste zekerheid in het leven is dat we (ooit) zullen sterven, en dat dat ‘bij het leven’ hoort. Er is nu bij veel mensen een soort van onzinnige angst voor doodgaan. Het afgelopen jaar zo sterk, dat mensen elkaar als melaats behandelden. De paradox is natuurlijk dat juist dat gedrag met al die angst ons dichter bij de dood brengt. Hoe banger we zijn, hoe sneller we gepakt worden…

Wat ons verder van de dood afhoudt is gezond leven op alle gebieden. Plezier maken, bewust leven, ontspannen, ruimte geven aan ons lichaam om te herstellen en aan de cellen van ons lichaam om gezond te vernieuwen.

Daarom geniet ik van de open terrassen (als het niet wordt terug gefloten). Niet dat je me er zult terug vinden, ik heb niets met terrassen, maar ik geniet van mensen die het naar hun zin hebben, die ontspannen met elkaar een drankje nemen.

Ik geniet sowieso van mensen die het met elkaar leuk hebben. Dat doet mij goed, en ik weet dat het zelfs goed is voor mijn gezondheid omdat het ook bij mij het ‘gelukshormoon’ doet vrijkomen…….

Of we het willen of niet, we zijn allemaal met elkaar verbonden………..laten we dat blijven beseffen………..

Keer elke dag in jezelf en zoek je innerlijke kracht, zodat de wereld je kaarsje niet uit zal blazen .......... (Katherine Dunham)

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn