chol

Het was eindjaren tachtig toen mij werd aangeboden om een groot aantal patiënten op cholesterol te laten onderzoeken.

De firma die het aanbood zou bij mij in de praktijk al die mensen testen, en als ze te hoog zaten met hun waarden nog eens, en zo nodig nog eens. Ze zouden dus een aantal mensen zelfs 3x meten. Gratis.
Bizar, een farmaceutisch bedrijf wat 3x in mijn praktijk een (groot) aantal patiënten gratis zou testen op cholesterol…..
Zou het na 3x nog te hoog zijn, was het afhankelijk van de testen (er zouden dan andere waardes mee getest worden) of ze naar een diëtiste of een internist werden verwezen. Waren andere waardes ook te hoog (triglyceriden), gingen ze naar een internist, anders naar de diëtiste.

Vanaf het begin vond ik het een aanbod met een dubbel gevoel. Het kostte mij een heel weekend om door al mijn kaartenbakken de mensen er uit te halen die ervoor in aanmerking zouden kunnen komen (er was nog geen computer). Ik mocht daar ruimhartig in zijn, en was dat ook. Ik liet veel mensen uitnodigen voor deze testen. Wellicht zou het hun iets brengen?

Maar het dubbele zat in enerzijds een zeer sympathiek aanbod en anderzijds in het feit dat zo’n aanbad van de industrie niet klopte met het beeld wat ik van ze had. Een farmaceutische industrie biedt niet iets aan zonder er zelf beter van te worden! Dat wist ik toen ook al. Dus waar zat het addertje?

Nu – anno 2016 – is dat wel duidelijk. Het was een stap in de richting de wereld wijs maken dat cholesterol slecht is en dat mensen behandeld moeten worden. Dat de pillen verkocht moeten worden.

Ik had er dus toen al een dubbel gevoel bij, een gevoel dat het niet klopte.
Maar ze toonden statistieken. Die statistieken lieten zien dat na 35 jaar(!) onderzoek bleek dat na een bepaalde waarde (7,5 ongeveer) duidelijke effecten op hart- en vaatziekten en sterfte was. Tot de 7 was er niet zoveel aan de hand, zeker geen reden te verlagen.

Nog voor ik met de huisartsenpraktijk stopte, was de waarde waarbij behandeld moest worden overigens al flink gedaald. Waarom? Geen idee. Het leek mij stug dat er na 35 jaar onderzoek nu in enkele jaren heel andere grafieken zouden zijn!
Ik begon langzamerhand te begrijpen waarom deze campagnes waren opgezet. Om zowel de dokters als de patiënten subtiel te hersenspoelen en wijs te maken dat cholesterol tot een steeds lagere waarde moest worden gebracht.

Overigens was er een tussenstap destijds. Omdat de middelen prijzig waren, moesten mensen eerst ½ jaar naar een diëtist(e). Als de waardes dan nog niet gedaald waren, mochten ze de medicijnen. Die natuurlijk nauwelijks tot geen bijwerkingen hadden. Overigens daalde bij vrijwel niemand de waarden na de diëtist(e), omdat die het niet helemaal begrepen had.

Cholesterol kent een kringloopproces. Dat betekent dat het cholesterol wat wordt afgebroken weer opnieuw wordt gebruikt. Als je het wilt verlagen, moet je dus geen cholesterol toevoegen via het voedsel. En in elk dieet gebeurde dat wel. Dus werkte het niet. En dus had de firma reden om hun pillen aan te prijzen.

Fantastisch toch? Gratis metingen (nu regelmatig bij de super of de drogist), en middelen zonder bijwerkingen die je kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk zouden verminderen. Het kon niet mooier.

Maar intussen kennen we het vervolg. De hele wereld is waarschijnlijk op die manier benaderd, en over de hele wereld denken we nu dat een hoger cholesterol dan de huidige waarden (tot 5 is normaal?) verkeerd is.

Er zijn zelfs Europese protocollen over hoe je zou moeten behandelen bij verschillende ziekten. De individuele dokter mag niet meer zelf nadenken. Het protocol is cholesterolverlagers, dus moet je die voorschrijven.

Maar hoe zit het dan met het feit dat na 35 jaar onderzoek er geen probleem was met een cholesterol tot pak weg 7? Dat is fraai weggemasseerd, weggekrast, weggetoverd.

De pillen blijken overigens ook veel meer bijwerkingen te hebben dan aanvankelijk werd gedacht. Veel mensen worden bijna geïnvalideerd door de pillen. Ze hebben allerhande spier- en gewrichtsklachten en zijn veel moeier dan voorheen.
Maar de meeste huisartsen durven niet aan te raden ermee te stoppen; immers, het staat in de protocollen of standaarden en daarvan afwijken kan je de kop kosten als er iets gebeurt en een andere collega (of familielid) jou de schuld geeft.

En is een laag cholesterol wel zo goed? Of is het vooral goed voor de industrie omdat het voor de gezondheid ook nadelen heeft? Win-win voor de industrie: pillen verkocht, en nog meer pillen vanwege de bijwerkingen van het lage cholesterol…..
Cholesterol is nodig voor de opbouw van hormonen, ook het stresshormoon. Het is dus nodig om stress in banen te leiden, om de bijnier goed te laten werken. Bovendien is cholesterol belangrijk in de bescherming tegen kanker.

Bovendien zijn de dieetmiddelen die worden geadviseerd om het cholesterol te verlagen stuk voor stuk rijk aan omega-6 vetzuren die de kans op ontsteking verhogen. Ook hier zit weer een bizarre spagaat: we verlagen het cholesterol vanwege de kans op hart en vaatziekten, maar eten dingen om dat te doen die voor meer ontstekingen, en dus meer kans op hart- en vaatziekten en kanker, zorgen……

Had ik destijds mijn twijfels al over de zuiverheid van de bedoelingen van de industrie, die is zeker niet kleiner geworden…...we zijn met z’n allen geflest, maar de dokters zitten in de tang, want als ze dat zelf al door mochten hebben (de meesten lijken lid van een sekte met de industrie als ‘God’ – onbewust van de manier waarop ze worden gemanipuleerd), kunnen ze er niets aan veranderen omdat het zo in de protocollen staat. En die zijn heilig…..

Overigens adviseerde ik mensen met een hoger cholesterol nog al eens al het vlees te laten staan en vooral veel groenten en fruit te eten. Gevolg? Vrijwel altijd een daling van het cholesterol. Maar nu vraag ik me in alle eerlijkheid af of dat wel zo belangrijk was.

Daar waar cholesterol bij het hart in beeld komt, is wanneer de bloedvaatwanden beschadigd raken. Dan is cholesterol nodig om het te repareren. Dus is de eerste stap het voorkomen van die beschadigingen. En daar lijkt vitamine C het belangrijkst. Met voldoende vitamine C krijgen we geen beschadigde bloedvaatwandjes en speelt cholesterol helemaal geen rol van betekenis.

Het zit allemaal wonderlijk (ingewikkeld) in elkaar. En vitamine C is niet iets waar op te verdienen valt, het valt niet te patenteren, en dus hebben we het daar in de geneeskunde niet over…..

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
zie blog algemeen