Blog Qigong

ed in duinen

Een blog speciaal over Qigong......

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

 Aandacht kan helen...........

Een van de wetmatigheden als het gaat om Qi, om levensenergie, is dat Qi daar is waar de aandacht is.
En dat is iets om goed in je op te nemen, aangezien het grootste deel van de tijd onze aandacht ergens anders is dan in ons lichaam!

Onze aandacht is gericht op de smartphone, op het verkeer, op de ander, op het boek wat we lezen, op de televisie, etc. En daarmee geven we veel van de Qi weg, en onttrekken het aan het lichaam. 
Niet voor niets is de belangrijkste stap bij het helen in de Qigong dat we leren onze aandacht in het lichaam te hebben. In elk geval tijdens de oefeningen en daardoor uiteindelijk ook steeds meer in het dagelijks leven. 

Door veel meer en steeds vaker met de aandacht in en bij het lichaam te zijn, zorgen we ervoor dat er veel meer Qi in het lichaam is en kan het lichaam ook veel beter de gezonde staat behouden of terugkrijgen
In de CNQ en andere Qigong-methodes leren we de Qi te sturen naar dat gebied waar het nodig is en leren we ook de juiste staat waarin dat het meest effectief is. Want zeg nu zelf, als we ergens pijn hebben, gaat de aandacht daar al vanzelf naar uit en toch genezen we niet spontaan....

Nu is het ook vaak zo dat die aandacht negatief is, omdat we in negatieve bewoordingen aan de klacht denken, van 'verdorie, nog steeds' tot 'die rotknie' of 'die rotpijn'. De emoties erbij zijn vaak teleurstelling, boosheid, moedeloosheid, zelfs wanhoop. 
En als een ding duidelijk is geworden de laatste decennia via onderzoek, is het dat negatieve vibraties/frequenties averechts werken als het gaat om onze gezondheid. Dus die negatieve gedachten zorgen er als het ware voor dat de klacht blijft bestaan of zelfs erger wordt. Ben je klaar mee.

Een puur neutraal gevoel zou dus al beter zijn, maar een positieve vibratie (gevoel van geluk, houden van, respect, blijheid) werkt zelfs positief. Dat betekent dat als we de pijn ervaren, we er eigenlijk 'liefde' naar toe zouden moeten sturen. En omdat dat voor sommige mensen weer heel lastig is (wat is liefde?, hoe doe je dat?), kun je hulpmiddelen gebruiken. Zo verbinden we ons bij de CNQ liefdevol met de Qi om ons heen (de Qi van het universum, die zuiver en puur is, die liefde is, helend) en brengen we die Qi naar het gebied van de klacht met de inbeelding dat dat gebied helemaal klachtenvrij en gezond is. Het gaat nu te ver om uit te leggen hoe we dat doen, maar een iets zwakker aftreksel ervan is het volgende:

Doe je ogen dicht en adem diep in en stel je voor dat je via alle poriën en via je longen helende Qi in je lichaam brengt. Adem rustig uit. Bij de volgende inademing stel je je weer voor dat je die Qi naar binnen 'zuigt', maar nu stel je je voor dat het in de vorm van licht is: wit, of gouden licht. Je vult je lichaam met het inademen helemaal met licht. Adem weer rustig uit. Doe het nog eens en houd dan de adem vast, zuig nog wat extra naar binnen door je mond, en houd vast. Voel hoe je hele lichaam gevuld (je buik, bovenlichaam, hoofd, armen, benen) is met licht en misschien zelfs wel licht uitstraalt. 
Dan adem je rustig uit en opnieuw in, alleen nu laat je al dat licht zich concentreren op de plaats van je klacht. Rond de plaats van je klacht is een concentratie van stralend licht. Houd je adem weer zo lang mogelijk vast en ervaar dat licht rond die plaats. Adem dan weer uit en laat het beeld los, om het bij het opnieuw inademen opnieuw te ervaren. Uiteraard kun je dit zo vaak als je wilt herhalen. Of meerdere keren per dag. 

Ik geef uiteraard geen garantie - en als je langer klachten hebt, of ernstige klachten moet je het altijd laten onderzoeken door een arts - maar je hebt een kans dat als je dit doet het al behoorlijk kan helpen. Gewoon positieve aandacht (en dus helende Qi) naar het gebied van de klacht. 
Overigens kan die klacht een lichamelijke klacht zijn, maar ook een emotie, of een vervelende gedachte, of het gevoel van een blokkade, een vervelende gevoel.........
Probeer het maar eens.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Een mooie manier om Qi te sturen, te leiden.

La Qi is een manier waarop je Qi ('levensenergie') kunt verzamelen, maar ook hoe je klachten kunt verlichten of zelfs zou kunnen helen met Qi.
Het is heel eenvoudig.

Je gaat ontspannen zitten (of staan). Het zou zelfs liggend kunnen, maar dat zou ik alleen doen als je niet anders kunt. Zorg dat je een 5-10 minuten niet gestoord kunt worden. Zit of sta met een rechte rug, maar wel ontspannen. Geluid van de telefoon bijvoorbeeld uitzetten.
Je houdt de handen met de handpalmen naar elkaar voor je buik en beweegt de handen rustig en langzaam een beetje uit elkaar en weer naar elkaar toe. Met de ogen dicht kun je je veel beter concentreren! Tevoren zou je even de handpalmen stevig kunnen wrijven, dat maakt dat je beter voelt. Je concentreert je helemaal op de ruimte tussen je handen en wat je daar gewaar wordt. Vrijwel iedereen gaat wel iets voelen, en dat kan variëren van wat lichte tintelingen, tot warmte, tot een gevoel van enige druk of weerstand. Iedereen ervaart het anders, en soms voel je niets, ook goed. (de Qi is er toch wel)

Vervolgens ga je - als je je handen uit elkaar beweegt - met je aandacht 'ver naar buiten'. Je kunt je voorstellen/fantaseren dat overal om je heen Qi is, helende Qi. Je verbindt je met die Qi, je bent met je aandacht bij die Qi. Alsof je je verbindt met het hele universum. En als je je handen naar elkaar toe beweegt, stel je je voor dat al die helende Qi is geconcentreerd tussen je handen. Een enorm krachtige bal van helende Qi zit er tussen je handen en op die manier verzamel je steeds meer. Het wordt steeds sterker, steeds krachtiger.
Op deze manier kun je dus Qi verzamelen, jouw voorraad aan Qi vergroten. De Qi die je in je buik (onderste Dantian = energiereservoir) opneemt, dient vooral om je lichamelijk te helen, sterker te maken.

Als je een klacht of een huisdier of een ander wilt proberen te helen, doe je hetzelfde als je de handen naar buiten beweegt: je verbindt je met het universum, met de helende Qi. En als je de handen naar elkaar brengt, stel je je voor dat je al die helende Qi brengt naar wat je tussen je handen visualiseert. Dat kan een deel van je lichaam zijn, je hele lichaam, je huisdier of een ander. Wat van belang is, is dat wat je tussen je handen 'ziet', dat je dat als volslagen gezond ziet. Je brengt dus de Qi naar datgene tussen je handen en ziet dat al als gezond tussen je handen.
Als je weer naar buiten gaat verbindt je je weer met de helende Qi buiten je....etc.

Als je bijvoorbeeld pijn hebt of het lukt je slecht om 'de klacht' los te laten, kun je je voorstellen als je met je handen uit elkaar gaat dat de klacht helemaal verdwijnt, oplost (in het universum). Maakt niet uit waarom het gaat, pijn, tumor, ontsteking, het kan met allemaal. Als je handen weer naar elkaar gaan en je de helende Qi meeneemt, 'bouw' je een gezond lichaam door wat je tussen je handen voorstelt als helemaal gezond te zien.

Als je het bij bijvoorbeeld pijn doet, is mijn ervaring dat - ook al is er hevige pijn - als je met de handen uit elkaar gaat en het laat 'verdwijnen' in het universum, er ook even geen pijn is. En dan breng je de helende Qi naar dat deel waar pijn is (breng het ruimer dan alleen het pijnpunt) terwijl je het gezond 'denkt'.

Ik heb op die manier vooral bij acute pijnklachten (na een verstuiking of hard hoofdstoten bijvoorbeeld) fantastische resultaten gehad. Vaak kon ik door even in gedachten de La Qi te doen (als ik in gezelschap was, anders kon ik het 'echt' doen) vrijwel direct weer doorgaan met de sport of actie waarmee ik bezig was.
Maar ook mijn chronische heftige pijnen door de posttraumatische dystrofie (CRPS = Chronisch Regionaal PijnSyndroom) heb ik op deze manier vrijwel weg gekregen. Door dagelijks 10 minuten (meer was het niet) op deze manier la Qi te doen op dat pijnlijke deel van mijn lichaam.

En - geloof het of niet - ik heb toen ik een volière had en 's winters vogeltjes aan het doodgaan waren door zwakte op deze vogeltjes de Fa Qi beoefend (het is La Qi als je het naar jezelf brengt, en Fa Qi als jet naar een ander brengt), en tot mijn stomme verbazing vlogen ze een uurtje later weer vrolijk door de volière in plaats van dat ze dood waren gegaan.Ik kon het nauwelijks geloven, maar tja, het werkt dus ook op vogeltjes......

Dat is de kracht van Qi, van La Qi, van Fa Qi.

Het is evenzo toe te passen op planten. Die zullen door de Qi die je ze brengt beter groeien en meer opbrengen.

Hoe dan ook, deze methode is een fantastisch eenvoudige manier om jezelf of anderen of iets anders te voorzien van meer helende Qi.

Eindig wel altijd weer even met het brengen van de helende Qi tussen je handen voor je buik, met het verzamelen van Qi voor je buik. En dat is nog belangrijker als je Fa Qi hebt gedaan, dus de helende Qi van buiten je ('het universum') naar iets of iemand anders hebt gestuurd. Pas altijd goed op je eigen energie!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Een nieuw seizoen vanaf begin september.....

Er staat weer een nieuw seizoen aan te komen en we hebben er zin in.

Wat fijn is, is dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs is dat Chi Neng Qigong niet zomaar alleen een bewegingsleer is, maar veel meer dan dat. Niet dat ikzelf dat bewijs zo belangrijk vind, maar veel mensen geloven toch vooral de (westerse) wetenschap. En als die wetenschap steeds meer aantoont dat zowel Qigong als de EFT/NEI meer genezend werken dan heel veel andere dingen, is dat toch meegenomen.

Omdat we tijdens de Chi Neng Qigong o.a. meditatie, visualisatie, beweging en mindfulness combineren en we ons bovendien verbinden met het universum (of de ons omringende Qi) om Qi uit te wisselen en te tanken, zijn we op verschillende manieren bezig om ons energieveld te optimaliseren.
Hoe optimaler ons energieveld is, hoe beter we zorgen voor ons lichaam, en voor al onze nieuwe cellen, zo’n 48 miljoen per minuut! 

Door ons energieveld te optimaliseren, zorgen we ervoor dat al die nieuwe cellen worden gebaad in een optimaal veld van liefdevolle en helende energie, waardoor ze gezond zijn, terwijl ze wellicht minder gezonde of zieke cellen vervangen. Doordat al onze cellen van tijd tot tijd worden vervangen, kunnen we er door een goed energieveld voor zorgen dat alle cellen gezond worden.

Dat gezonde energieveld creëren we in de CNQ door de mindfulness, de aandacht op de oefening en de staat waarin we die oefening doen. We doen dat door een intentie te ‘zetten’, voor ons te zien wat we het resultaat van de oefening willen laten zijn. We doen dat door de meditatieve staat van de oefening die zorgt voor de juiste hersengolven die dat juiste veld helpen creëren. We doen dat doordat de bewegingen ervoor zorgen dat de energiebanen goed doorstromen en daarmee de organen optimaal functioneren, en het lichaam in een energetisch goede conditie is.

Het is dus het fraaie samenspel van alle factoren binnen de CNQ samen die zorgen voor het meest optimale energieveld.
En dat energieveld is goed voor onze cellen, voor onze gezondheid, voor onze energie, voor onze stemming, voor onze toekomst.
Dus natuurlijk hebben we er weer zin in!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

20 jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met Chi Neng Qigong. Voor mij was het toen een grappige rustige manier van bewegen, waarbij de verhalen uit China over de resultaten in het medicijnvrije ziekenhuis van Dr. Pang Ming me verbijsterden. Hoe konden zulke eenvoudige bewegingen leiden tot zoveel genezing (van ‘ongeneeslijke’ ziekten).

In de afgelopen 20 jaar heb ik – ook om mijn destijds heftige klachten te helen – Qigong gedaan in allerlei vormen, via allerlei leraren, soms korte tijd, soms 4-5 uur lang. Vooral Chi Neng Qigong, maar af en toe ook andere vormen om te ervaren en te leren. Het heeft me gebracht waar ik nu ben, lichamelijk en geestelijk.

In een geweldig lichaam, en geestelijk ook vele malen krachtiger dan na mijn ongelukken 15 en 13 jaar geleden die zelfs werken onmogelijk maakten.
Onlangs leerde ik weer een nieuwe variant van Qigong via ‘Sensei Tristan’ die zelf na een auto-ongeval niet eens meer kon lopen en door Qigong nu Martial Arts en Qigongmeester is. Hij is een van de vele voorbeelden van wat Qigong kan doen. 

Ik heb veel mensen ontmoet die vooral lichamelijk erg slecht zijn geweest en door Qigong hun klachten geheel of nagenoeg geheel zijn kwijtgeraakt.

Dat is de kracht van Qigong-beoefening, de kracht zeker ook van Chi Neng Qigong.

Ik verheug me op het voorjaar, waarbij ik weer lekker in de tuin of in de duinen Qigong kan doen.
Midden in de natuur.
Midden in de krachten die ons leven en gezondheid schenken.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

    Steeds weer anders

Iedereen die Chi Neng Qigong doet, zal ervaren dat elke keer de oefeningen andere ervaringen geven. Al vele jaren doe ik nu Chi Neng Qigong, maar soms ook Spring Forest Qigong of Modern Qigong, en elke keer weer verbaast het me weer een beetje dat een oefening weer een andere ervaring is.

En dat geldt niet alleen voor bijvoorbeeld de body & mind oefening van level 2 waarin we met de aandacht bij de Qi in het lichaam zijn, het geldt ook voor de 'eenvoudige' Lift Chi Up, de basisoefening van level 1. 
Met de Lift Chi Up wisselen we energie (Qi) uit met het universum/de natuur/de aarde. De aandacht is afwisselend ver weg en diep van binnen. De bewegingen zijn steeds dezelfde en de intentie van de bewegingen is steeds dezelfde, en toch....
Toch lijkt elke oefening een andere beleving dan de vorige oefeningen, geen twee oefeningen zijn hetzelfde. Zeker niet als je de oefening voldoende kent om hem te doen zonder begeleiding van een CD/mp3. 

Ik kan me herinneren dat het met mediteren ook wel zo was. Geen twee keer mediteren was hetzelfde. Hoewel dat vooral in het begin was, waar gedachten vaak nog erg voorbij konden dwarrelen (of verstoren), was dat ook later zo als het stiller werd. Want dan kwamen er 'ineens' - uit het niets - ideeën naar boven. Oplossingen soms voor problemen, of begreep ik ineens een opmerking van vele jaren geleden. 

Dat laatste soort zaken ervaar ik ook met Chi Neng Qigong, wat in feite natuurlijk ook een vorm van meditatie is. Alleen een stuk makkelijker omdat je het doet met beweging en aandacht bij je beweging. Dat is gemakkelijker dan stil gaan zitten en aan niets denken. Net als wanneer je heerlijk staat te genieten onder de douche van het warme water wat over je loopt en er plotseling een idee in je opkomt, gebeurt dat ook bij meditatie en bij Chi Neng Qigong. Het zijn de momenten dat we ons hoofd leeg maken, en er 'zon' tussen alle wolken (gedachten) door kan komen. 

Maar los van dat fenomeen, is elke oefening anders omdat onze energie bij elke oefening anders is. Onze focus is net even anders, we zitten net even anders in het vel, de energie van de omgeving is net even anders, de ervaringen van de dag ervoor zijn net even anders, de slaap was net even anders, etc. 
Zo kan het zijn dat de ene keer het gevoel van uitwisselen of 'energie tanken' enorm kan zijn, en de andere keer wordt het als minder ervaren. De ene keer kun je 'versmelten' met het universum en de andere keer is dat helemaal niet zo. De ene keer kun je je armen eindeloos lang 'denken', de andere keer lukt dat veel minder. De ene keer ervaar je 'energie' heel duidelijk, de andere keer ook veel minder. 

En dat betekent niet dat je het de ene keer goed doet en de andere keer niet. Nee, het betekent dat er een andere energie is, en een andere focus wellicht. Dat is het mooie van de beoefening. Het is ook niet iets waar we over moeten nadenken. We kunnen het constateren en dat is dat. Geen oordeel, zoals de hele CNQ zonder oordeel gedaan hoort te worden. Geen goed of slecht. En juist die instelling - observeren en geen oordeel - maakt de beoefening krachtig en effectief. 

Voor mij is het genieten, die telkens andere ervaringen bij de oefeningen. Een soort van wisselwering tussen de energie van mij en de energie van de omgeving, van het universum. Genieten zonder oordeel, maar telkens net iets anders. 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn