Waarom Qi Gong zo belangrijk is

In het kort omdat Qigong zorgt voor een betere gezondheid en meer interne rust.

Maar er is meer. We leven in een tijd van veel verandering, van veel wisselwerkingen en veel emoties. Er gebeurt veel, en alles wat gebeurt heeft invloed op onze energie, op ons energiesysteem.

Buiten de zojuist genoemde dingen is de hoeveelheid elektromagnetische straling ook nog nooit zo groot geweest, en dat in vele wisselende hoedanigheden. Van de wifi tot de wekkerradio en van de antennes op flatgebouwen tot magnetrons. Overal om ons heen is straling, zelfs onze milieuvriendelijke (?) lichtbronnen stralen alle straling uit.

Alles om ons heen en alles wat er om ons heen gebeurt, beïnvloedt ons energieniveau en ons energiesysteem. Niet voor niets is moeheid de door huisartsen meest gehoorde klacht. Niet voor niets zijn overspannenheid, burn out en het chronische vermoeidheidssyndroom veel gehoorde klachten.

Al die genoemde zaken kunnen de balans van de energie in ons lichaam verstoren en blokkades in de energiebanen veroorzaken. Beide kunnen ziekte veroorzaken of in elk geval de klachten voorafgaand aan ziekte. Want natuurlijk hopen we dat we de ziekte voor kunnen zijn.

En dat is waarom Qigong zo belangrijk is. Met Qigong zorg je ervoor dat de blokkades kunnen verdwijnen, dat je zelf Qi (levensenergie) ‘tankt’.

Maar wat in deze tijd misschien nog wel belangrijker is, is dat we met Qigong ons lichaam, ons energiestelsel sterker kunnen maken.

We kunnen ons eigen energieveld versterken, waardoor we minder worden beïnvloed door energetische stoorzenders om ons heen, inclusief onze collega’s, media, buren en vrienden. Als ons eigen energieveld krachtiger is, zullen we minder worden beïnvloed door de storende energieën van onze telefoon, onze computer, onze wifi, onze omgeving, onze lampen, onze TV, etc.

Want laten we eerlijk zijn, dit is een tijd waarin al die apparaten niet meer weg te denken zijn. En toch willen we graag gezond blijven. De kop in het zand steken zou in potentie even kunnen helpen, maar uiteindelijk worden we er toch ziek van.

Vele malen beter is het natuurlijk om pro-actief te zijn, om preventief ons lichaam en vooral ons energieveld te versterken, zodat we beter onze omgeving en ons leven in deze tijd aan kunnen.

Want het is natuurlijk niet alleen de energie die ons ‘aanvalt’, het is ook alle informatie, alle berichtgeving, alle emotie, alle dreiging, alle angst, en ga zo maar door. Al die zaken ondermijnen ons systeem en onze gezondheid.

En daarom is het zo mooi dat een eeuwenoude bewegingsleer ons op dat punt te hulp kan schieten. Het beoefenen van Qigong – Chi Neng Qigong is een perfecte selectie van oude kennis in een nieuwe jasje – zorgt er niet alleen voor dat we lichamelijk gezonder blijven en worden, maar zorgt er ook voor dat we mentaal en psychisch beter in ons vel komen te zitten of blijven zitten. Ons lichaam, ons ‘hoofd’ en onze geest (body, mind en spirit) worden sterker.

In plaats van dat onze gedachten 24 uur per dag door ons hoofd gaan, ontstaat er rust in ons hoofd. In plaats van dat we worden bedolven onder alle informatie uit de omgeving (inclusief de media) , ontstaan er periodes van leegte. In plaats van dat we door de bomen het bos niet meer zien, kunnen we weer relativeren. We kunnen dingen weer in hun proporties zien. We kunnen genieten zonder de kop in het zand te steken of zonder de dekens over ons hoofd te trekken, omdat we ondanks alle ellende ook het mooie omarmen.

Door Qigong zijn we in staat te leven zoals het leven geleefd zou moeten worden: met een gevoel van vrijheid, met liefde, met ontspanning, met compassie voor onze medemens, met een gevoel van veiligheid, met plezier. En vooral met het gevoel van gezondheid, en met het gevoel dat we zelf iets in de melk te brokkelen hebben.

Wij zijn tot veel meer in staat dan we denken, en Qigong helpt ons dat te verwezenlijken.

Geen angst, maar kracht en macht. Geen moeheid maar vitaliteit.

Geen gevoel van benauwing maar gevoel van vrijheid.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn