herhaling

Edison bedacht telkens weer hoe de gloeilamp zou moeten zijn en werken. Pas na 1000 maal dat doen wist hij een brandende gloeilamp te showen....

Dat lijkt misschien een raar onderwerp of hulpmiddel.
Eens zei iemand "herhaling is de meester van de kennis", en dat is een hele ware uitspraak. Ik zal dat uitleggen.


Maar eerst moet ik denken aan iemand die achter me zat bij een seminar. Ik weet niet meer wat het onderwerp was, maar ik hoorde heel veel dingen die ik eerder had gehoord. Ik was me echter bewust van het feit dat ik juist door die herhalingen op een steeds iets andere manier uiteindelijk in staat was om dingetjes bij mezelf te veranderen of te begrijpen hoe dingen zaten. De man achter me niet. Het was een beetje klagerige man, die keer op keer wist te vertellen en zat te zeuren dat ie dat allemaal al eerder gehoord had. Je kent dat soort mensen wel, een hoop commentaar op anderen maar niet bereid om bij zichzelf ook maar iets te veranderen. Ik kon het ook niet nalaten om na 3/4 van het seminar me om te keren en hem vriendelijk te vragen "en heb je er ook iets mee gedaan?". Waarop alle mensen om ons heen spontaan in de lach schoten. Het was voor iedereen duidelijk dat ie nog veel te leren had. Gelukkig was het daarna stil.

Als je dingen steeds weer hoort, lijkt dat hetzelfde. Maar wees eerlijk, er zijn vast wel dingetjes die je bij jezelf zou willen veranderen. Waarom heb je dat nog steeds niet gedaan? Heel vaak komt dat omdat er op de een of andere manier een knopje om moet en het nog niet is gebeurd. Je weet het wel, maar er gebeurt niets, je blijft doorgaan op de manier waarop je dat altijd al deed. Vaak begrijp je ook wat de persoon die voor de groep staat je duidelijk probeert te maken, maar het leidt niet tot de klik waardoor er bij jou iets kan veranderen. 


Het mooie van luisteren naar verschillende personen of van lezen van verschillende boeken, is dat je vaak dezelfde onderwerpen op een iets andere manier krijgt belicht. Ze zeggen het allemaal op hun eigen manier met hun eigen woorden. 
Wat bij jou binnen komt en wat die klik maakt, moet precies overeenstemmen met jouw 'golflengte', en één van al die mensen bereikt je op die golflengte. Of soms is het juist het zoveelste zetje wat je aanzet tot verandering, of tot het begrijpen waar het om gaat.

Het is zelden zo dat je na een keer iets horen of lezen voldoende hebt om er iets mee te doen. Heel vaak heb je dat verschillende malen nodig. Dat heeft ook met je vorming te maken. Er is een patroon in je leven ontstaan mede door de mensen die je hebben doen vormen. Die herhaling van destijds heeft dikke kabels gecreëerd die je een bepaalde kant op trekken.
Als er iemand nu met een nieuw idee komt, dan is dat een dun touwtje wat je de andere kant op trekt.

Hoe dat nieuwe idee je ook aanspreekt, het kan in de verste verte niet op tegen de oude kabels. Daarom is elke herhaling, elk ander persoon die iets soortgelijks zegt waardevol om dat touwtje draadje voor draadje net zo dik te maken als die oude kabels. En dan ben je in staat te veranderen. En natuurlijk is dat bij elk onderwerp anders. 
Maar het is wel belangrijk dat je blijft open staan.

Als je zoals die man achter me ervan uitgaat dat je alles al hebt gehoord en je afsluit voor de informatie van deze persoon 'omdat je het allemaal al weet', dan komt er niets binnen en wordt het touwtje ook niet sterker. Dan blijf je zitten waar je zit. Veilig, maar je komt geen steek vooruit.

Daarom: blijf vooral open staan voor de mening van anderen. Blijf open staan voor hoe een ander je dingen vertelt waar je wat aan zou kunnen hebben. En denk niet te snel 'dit heb ik allemaal al eens gehoord', want dan sluit je jezelf af. Zelf sta ik waar ik sta doordat ik heel veel boeken heb gelezen over dezelfde onderwerpen. Steeds door een ander en steeds op een andere manier belicht. Wel heel breed qua onderwerpen. Nog steeds kan ik hebben dat als ik iets hoor voor de zoveelste keer, dat ik denk "dat is voor het eerst dat ik het begrijp". Of "oké, vanaf morgen ga ik het anders doen".

Soms is er een onderwerp wat al op de middelbare school werd besproken en waarvan ik nu pas de clou begrijp door iets wat iemand zegt. Dat heb ik dan al zo vaak gehoord, maar nu pas dringt het door.
Gun jezelf herhalingen. Sommige boeken zijn het zelfs waard om keer na keer te lezen. Herhalingen zorgen ervoor dat je de wijsheid echt binnen krijgt, en dat het niet het ene oor ingaat en het andere uit terwijl jij denkt dat je het hebt opgepikt. Iets moet de kracht krijgen om te groeien tot dat waardevolle instrument waar jij iets mee kan.

Herhalen doet groeien in dit geval. 
Als je echt denkt dat je iets kunt met datgene wat je een keer hoort terwijl het buiten je kader is, buiten de patronen waar je al lang in zit, zou je je wel eens fors kunnen vergissen. Hoe zinnig en waardevol datgene wat je hoort ook is, jouw patronen laten zich niet zomaar veranderen. Daar is meer voor nodig. Herhaling dus.

En een open mind, de wil om te veranderen, te groeien, te verbeteren. 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn