houvanjezelf

Voor de een klinkt dat logisch, voor de ander klinkt dat gek. 


Er is slechts één persoon die je het hele leven vergezelt, waar je ook gaat. Slechts één persoon die alles van je weet, zelfs je diepste geheimen. Slechts één persoon die lief en leed met je deelt, die gaat waar jij gaat. 


En die ene persoon dat ben jijzelf.
Zorg dus dat je die persoon liefhebt, zorg dat je van jezelf houdt. 
Niet op een narcistische manier, geen ijdeltuiterijen. 
Gewoon van jezelf houden. Als je naar jezelf kijkt in de spiegel kunnen glimlachen om jezelf, jezelf een liefdevolle knipoog kunnen geven. Ik ben met je eens dat we niet zo zijn grootgebracht. Ons is vooral geleerd dat we van anderen moeten houden. Terwijl onze eigenwaarde soms met voeten werd betreden door ons vooral met de neus op de feiten te drukken van wat we allemaal niet goed deden. Denk alleen maar aan de dikke rode strepen door alles wat we op school niet deden zoals de juf of leraar het wilde. Daar had je dan je stinkende best voor gedaan.
En als kind werden we aan de lopende band gecorrigeerd in wat we deden. Niet al te weinig kreeg je de indruk dat je niets goed deed, dat je meer last was dan enige toegevoegde waarde. En niet alleen als puber.


Dat is misschien ook niet de manier waarop wij hadden moeten leren van onszelf te houden. Maar ook onze opvoeders deden wat ze deden naar beste weten en kunnen. 
Het wordt dus misschien tijd om - als je dat gevoel naar jezelf niet hebt - vanaf vandaag anders in de wereld te gaan staan. Zoals je weet is het universum eindeloos. Naar boven, onder, en alle richtingen op, is het universum onbegrensd. Het kan dus niet anders dan dat jij het middelpunt bent. Jij bent het centrum van jouw leven. Jij bent de kern. Jij bent het hart. Jij bent het liefdevolle midden van jouw bestaan. Laat dat tot je doordringen. 


Ooit kreeg ik een sticker van Robert Benninga met de tekst "Tiger I love You". Die moest op de spiegel geplakt worden en elke keer als je in de spiegel keek moest je het tegen jezelf zeggen. Ik heb het vast al elders beschreven, maar het proces wat zich dan ontwikkelt is mooi. Van enige aversie ga je naar een neutraal gevoel en tenslotte een liefdevol gevoel naar de persoon in die spiegel. Doe het, ervaar het. De tekst mag je zelf bedenken, maar ga ervaren hoe het gevoel naar jezelf warmer en warmer wordt.

En uiteindelijk kun je alleen maar echt van anderen houden als je (ook) van jezelf houdt. Misschien is het wel zo dat al die mensen die de hele dag door over iedereen lopen te klagen, en alle negativiteit maar vasthouden, gewoon niet van zichzelf houden. Ze kijken de hele dag in de spiegel van het leven en zien iemand die ze niet mogen. Dus klagen ze. 


Als je daarentegen van jezelf houdt, dan zie je ook liefde en goedheid in anderen. En zelfs als die anderen een fout maken, kun je daar makkelijker overheen stappen. Er zijn van die gezegdes als "heb u naaste lief gelijk uzelf". Dat gaat automatisch gebeuren naarmate je je meer bewust wordt dat je jezelf lief hebt. 
Er is er nog een: "heb u vijand lief gelijk uzelf". Die is uitdagender, en menigeen heeft die verkeerd geïnterpreteerd en is zichzelf als vijand gaan zien en behandelen.

Maar als je wel van jezelf houdt, dan kun je ook over de vijand heen stappen, dan bestaat er eigenlijk geen vijand. Slechts iemand met een andere opvatting over dingen. Iemand die net als jij gevormd is en van daaruit dingen deed en doet; dingen waar jij het niet mee eens hoeft te zijn.
Als het nog niet zo is, ga dan vanaf vandaag aan het werk om dat warme gevoel naar jezelf te krijgen. Als het helemaal niet lukt, kun je altijd nog aan een NEI-therapeut(e) vragen om uit te zoeken welke belemmeringen er zijn, of kun je zelf met EFT die blokkades weghalen.

Jezelf liefhebben is de beste basis voor een fantastisch leven, een leven in liefde en geluk. 
En nogmaals, dat laatste houdt niet in dat alles altijd van een leien dakje gaat, dat er geen liefdesverdriet zal zijn, dat er geen tegenslagen zullen zijn. Maar op een basis van liefde en geluk komt dat altijd weer terug als de brokken zijn opgeruimd. Onder die brokken zit namelijk die basis: liefde en geluk. 
Beide zijn een gevoel, een levenshouding. Ongelooflijk waardevol, ongelooflijk krachtig.

Luke Chan beëindigt zijn geleide Chi Neng® Qigong (in Amerika is het Chi-Lel Qigong) oefeningen vaak met als laatste woorden: "Congratulations, I love you". Eerst dacht ik dat hij dat tegen de beoefenaars zei (en misschien is dat ook wel zo), maar op een gegeven moment had ik door dat je dat (dus ook) tegen jezelf zegt. Gefeliciteerd, Ik hou van je.

Weet dat als je tegen je partner zegt "ik hou van je", dat je het dan ook tegen jezelf zegt!
Luister ook eens naar het nummer "Ik hou van jou", van Harrie Jekkers. Of luister eens naar een mooi liefdeslied in je eentje, terwijl je de armen om jezelf heen slaat. Gewoon om te kijken wat het met je doet.
Het gaat niet om het sentiment, niet om iets klefs, gewoon om de constatering dat je best van jezelf mag houden; sterker nog, dat je van jezelf dient te houden. Als basis van dit leven. In elk geval vanaf nu.

Gefeliciteerd, ik hou van je.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn