meditatie

Veel mensen hebben iets tegen het woord meditatie (te hoogdravend, te spiritueel, te zweverig?), daarom gebruik ik in deze tekst het begrip 'stil zijn'. 


Stil zijn is iets wat in deze drukke en lawaaierige wereld heel belangrijk is. Het zijn de momenten van stil zijn dat we in contact kunnen komen met ons diepere ik. Met ons onderbewuste, met onszelf, met het 'al' ('God", het "Universum").
 Veel mensen zijn nauwelijks in staat om stil te zijn of stil te zitten in stilte. Stil zitten met herrie om ons heen gaat nog wel, maar als je in stilte stil gaat zitten, dan komen er kriebels om te bewegen, om iets te gaan doen, om te gaan sporten. 
En dat is logisch.

Als we in stilte stil gaan zitten, dan komen er gedachten en gevoelens. Vaak gedachten en gevoelens die we proberen te ontlopen door maar steeds bezig te zijn.
Toch is het stil zijn ongelooflijk belangrijk om vrede in jezelf te vinden, om contact te maken met je echte gevoel en je diepere kennis. Emoties kennen we allemaal, dat zijn stevige gevoelens die opkomen als er dingen gebeuren die iets in ons los maken. Er komen dan bepaalde stofjes in ons lichaam vrij die een lichamelijke reactie oproepen.

Maar er is verschil tussen emoties en gevoel. Bij het voelen worden we ons gewaar dat er iets met ons gebeurt zonder dat er direct emoties aan te pas komen. We voelen ons bijvoorbeeld onprettig of juist prettig in een bepaalde situatie. En het is goed om dat te merken. Soms kun je daar wat mee. Veel mensen merken niet dat ze iets voelen, maar gaan wel emotioneel reageren: ze worden snauwerig, chagrijnig, willen weg, zoeken ruzie, etc.
 Doordat velen zo weinig getraind zijn in voelen, lijkt het alsof sommige mensen alleen maar emoties kennen.

Stil zijn maakt dat je bij je gevoel kunt, je gevoel leert kennen, jezelf leert kennen. Bovendien maakt stil zijn dat je bij de echte kennis kunt, de kennis die je onderbewuste heeft verzameld tijdens je leven. Elk boek wat je gelezen hebt, alles wat je geleerd hebt, zit ergens in dat onderbewuste (vergelijkbaar met de harde schijf van je computer). 
Door stil te zijn vind je de ruimte tussen de woorden, de stilte tussen de letters. Je kunt niet alleen contact maken met je gevoel, je diepere gevoelens, je onbewuste kennis, maar ook met het universele. Met de universele kennis, met helende capaciteiten die dat met zich mee kan brengen.

Rond stil zijn (meditatie) zijn vele wetenschappelijke onderzoeken gedaan. Telkens weer blijkt dat stil zijn op allerlei vlakken goed werkt voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dat we er lekkerder door in het vel gaan zitten, maar ook dat we er beter door kunnen worden. Dat we er gelukkiger door worden, of minder snel depressief.
Stil zijn kan bestaan uit letterlijk stil zijn. Gewoon stil op een stoel gaan zitten of op de bank gaan liggen met de intentie om stil te zijn.

Om het makkelijker te maken, kun je je bewust worden van je ademhaling: rustig inademen door je neus, de longen laten vullen, en weer rustig uitademen door je mond. Je kunt ook tijdens het inademen de buik nog laten uitzetten, dan begin je met de buik en daarna de longen. 
Als je dat doet, dan zullen er gedachten in je opkomen; als je dat merkt, ga dan weer met je aandacht naar de ademhaling. en telkens als er gedachten door je hoofd gaan, ga je weer terug naar je ademhaling.
 Je kunt je aandacht op de ademhaling vergemakkelijken door bij de inademing in jezelf te zeggen ik adem in", en bij de uitademing "ik adem uit".

Je zult merken dat de ene keer de andere niet is. Het kan zijn dat je het een keer doet en een geweldige stilte ervaart, terwijl de volgende keer er weer allerlei gedachten door je hoofd spoken. Het is niet anders. Maar hoe vaker je het doet, hoe stiller het zal worden en hoe aangenamer het wordt. En dan nog zullen er keren zijn dat het 'minder' voelt.

Je kunt stil zijn door op je ademhaling te focussen zoals hierboven, je kunt ook stil zijn door meditatieve muziek te beluisteren of je te focussen op alles tegelijk wat je hoort in je omgeving. Er zijn vele mogelijkheden om stil te zijn. Als je je daarin wilt verdiepen, koop of leen dan een boekje over meditatie, of beter nog, over stil zijn. Het grote boek van de rust of het grote boek van de onthaasting, of het kleine boekje van de stilte, of de techniek van de rust. Paul Wilson is de schrijver van deze vier boeken, en hij benadert het vooral wetenschappelijk. Hij noemt vele technieken, voorbeelden en bewijzen. Het lezen zeker waard.

Probeer dagelijks een tijdje stil te zijn. Zorg dat de heksenketel in je hoofd tot rust komt. Dat je 24/7 'radio' af en toe even uit gaat. Het maakt dat je beter in je vel zit, dichter bij geluk komt, het maakt dat je allerlei zaken beter verwerkt en leert op gevoelsniveau te relativeren in plaats van op verstandsniveau. En dat verschil is groot. Als je dagelijks een tijdje stil bent, geef je jezelf een enorm cadeau!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn