flow

De flow, de stroom, de vloeiende beweging of de vloeiende kracht.

Het maakt niet uit hoe je het noemt, het gaat erom dat je leert ervaren wat het is. Je bent in de flow als de dingen die je doet bijna vanzelf gaan en je ervan geniet. Er zijn weinig mensen de hele dag in de flow, het is dus de kunst om het zo vaak mogelijk te zijn en zo dicht mogelijk te benaderen.

Het boek genaamd "Flow', geschreven door Mihaly Csikszentmihaly liet mij destijds inzien hoe verkeerd we vaak denken over de momenten dat we in de flow zijn, dat we ons gelukkig voelen. Mihaly deed onderzoek, en dat wees uit dat we ons vooral gelukkig voelen of in de flow zijn als we met iets bezig zijn.

Niet (!, en dat was een verrassing) als we voor de TV zitten en niet als we vrij hebben, wat je toch zou denken (immers: "há, lekker, straks vrij", of "straks lekker op de bank hangen"), maar juist als we aandachtig met iets bezig zijn. Mensen dachten dat ze zich gelukkiger zouden voelen als ze vrij hadden of als ze 's avonds na het werk zaten te zitten. Dat bleek dus niet te kloppen. Integendeel, we voelen ons juist vaak gelukkiger als we aandachtig met iets bezig zijn. Zelfs werk.

De beste kans om in de flow te zijn, maken we dus als we enthousiast aan het werk zijn; als we geconcentreerd en liefst gepassioneerd iets aan het uitvoeren zijn. Natuurlijk kan dat een hobby zijn, maar het kan evenzo werk zijn. Als we iets met aandacht doen zijn we in de flow en als we het enthousiast met aandacht doen, zijn we nog dieper in de flow.
Het is dus de kunst om enthousiast te zijn over de dingen die je doet, of dingen te doen waarover je enthousiast bent.

We zouden eigenlijk alleen werk moeten doen waar we enthousiast over zijn, maar dat is lastig, getuige allerlei onderzoeken waaruit blijkt dat veel mensen liever een andere baan zouden hebben.
Maar misschien is het ook mogelijk om enthousiast te zijn over je werk wat je tot nu toe niet zo leuk vond. Soms is het deels een kwestie van instelling. Door je huidige werk leuk te vinden of er enthousiast over te zijn, of door het in elk geval met aandacht te doen en niet zo op de automatische piloot, breng je er flow in.
En flow betekent dat je je gelukkiger voelt en op een gezondere manier bezig bent.
Zie ook het stukje over metaforen. Verander de metafoor over je werk en je kunt er flow in brengen.

Je kunt ook de omgeving van je werk opleuken. Een plant, eigen dingetjes, gewoon je werkomgeving gezelliger maken. Ook dat kan helpen om enthousiaster je werk te doen.
Besluit in elk geval als je toch je werk moet doen het te doen met aandacht en besluit om je voor te nemen je werk vanaf dit moment leuk te vinden. Besluit je werk voor je plezier te doen. Is toch fantastisch? Je doet iets voor je plezier en krijgt er ook nog voor betaald. En mocht er zich een mogelijkheid voordoen om voor ander werk te kiezen, wat je met nog meer plezier zou kunnen doen, is dat alleen maar meegenomen.

Met wat training is het mogelijk om veel dingen die minder leuk zijn toch enigszins of zelfs geheel leuk te gaan vinden. Het is een kwestie van mindset, van geestelijke instelling. Met behulp van metaforen of herkaderen gaat dat een stuk makkelijker. Als het kader van een looptraining voor jou is dat het moet omdat je straks een halve marathon wilt lopen en het vooral zwaar en vervelend is, zou je het kunnen herkaderen. Bijvoorbeeld in een gelegenheid waarin jij mag trainen om straks het voorrecht te hebben een halve marathon te kunnen lopen. En elke training wordt je sterker en na elke training is je conditie weer iets beter. En hoe beter je traint, hoe meer je in de flow gaat lopen. Door iets leuker te gaan vinden door herkaderen of het in een ander licht te zien, doe je niets verkeerd; sterker nog, het komt ten goede aan jou en je beleving.

Zelf doe ik in de periode dat ik dit schrijf elke ochtend 150 wallsquats. Wallsquats zijn bewegingen waarbij je met de voorzijde van je lichaam vrijwel tegen de muur staand beweegt van staan naar op je hurken en vervolgens weer omhoog. Het zijn oefeningen uit de Chi Neng Qigong en behoorlijk pittig. Het moet ook op de goede manier. Toen ik begon waren 10 er al erg veel. In de Chi Neng Qigong doen we gongs, d.w.z. we doen bepaalde oefeningen 100 dagen achter elkaar. Ik ben nu met de gong van 100 wallsquatts bezig (per dag wel te verstaan) en heb dat de laatste tijd opgevoerd naar 150. Dat duurt een half uurtje en daarna loopt het water van je af. Een half uur dezelfde beweging langs de muur in een rustig tempo.....

Je moet er het geduld voor opbrengen en je moet ermee doorgaan, ook als het moeizaam gaat en het zweet uit je poriën begint te lopen. En het begin gaat zoals met de meeste dingen het moeizaamst. Als ik nog in het begin ben, zeg ik tegen mezelf iets in de trant van "ik mag er nog 140". Bovendien concentreer ik me afwisselend op het universum (als ik boven ben) en het lichaam (als ik beneden ben). Ik mag dus elke dag 150 keer die beweging ervaren. 150 keer één zijn met het universum, 150 keer de chi naar mijn lichaam brengen, en tegelijkertijd mijn conditie flink verbeteren. Dat laatste is herkaderen t.o.v. het zien als een zware oefening die je uitput en de eentonige oefening die wel een half uur duurt ('t andere kader).

Maar tegelijkertijd is het een oefening die in de flow gaat. Ik sta een half uur in de flow die oefening te doen. In de flow, omdat ik door de instelling van mijn geest dat zo laat zijn. Bovendien zou het op spierkracht bijna niet gaan, in de flow gaat het makkelijk.
Dat geldt ook voor de rest van de Chi Neng Qigong oefeningen. Die gaan vrij snel in de flow, omdat je met je aandacht volledig bij de oefening bent. Bij de bewegingen die je maakt, en bij de dingen die je je voorstelt (zoals het al eerder genoemde universum, of de blauwe lucht of de horizon enerzijds en het lichaam anderzijds). Daarom zijn ze zo heerlijk om te doen en daarom zijn ze o.a. ook zo goed voor de gezondheid. In de flow.

Het is de kunst - en met enige oefening en juiste intentie lukt dat ook wel - om zoveel mogelijk te zorgen dat je in de flow komt. Zoek de flow in dingen die je doet. Maak het leuk als het niet leuk is, doe alsof je er zelf voor kiest het te doen. 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn