waarden

Het probleem met normen en waarden is dat we allemaal zijn opgevoed met bepaalde normen en waarden, die onze leidraad zijn geworden. Zelf ben ik opgegroeid in een socialistisch milieu, waar solidariteit en eerlijkheid heel belangrijk waren. Toen ik op zondagsschool werd geconfronteerd met de 10 geboden, vond ik daar dan ook niets bijzonders aan; zo ging je immers toch ook met elkaar om?

Een waarde die er altijd uitsprong voor mij was "wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet". Oftewel, zorg in alles wat je doet dat je een ander niet opzadelt met iets wat je zelf niet zou willen.
Als arts/coach week ik daar wel eens bewust van af, omdat je soms mensen met een keerzijde moet confronteren om ze iets te laten beseffen. Soms moet je pijn opwekken om te laten zien hoeveel moois er is. Soms overkomt ons misschien ook wel iets naars om ons het mooie te laten zien. In elk geval is het andersom: we ervaren vaak heel mooie dingen als gevolg van een ellendige situatie.

Jaren gelden kocht ik een boekje over de Falun Gong, uit interesse. Het lag in de boekwinkel en ik wist dat het in China verboden was en dat beoefenaars daar (voorzichtig uitgedrukt) zeer wreed werden opgepakt en behandeld. Alle reden dus voor nieuwsgierigheid.
Naast de oefeningen en meditatie, waren er 3 grondbeginselen (je zou het waarden kunnen noemen):

  • Zhen - waarachtigheid (allereerst eerlijk zijn, vooral tegenover jezelf; de absolute waarheid bestaat niet)
  • Shan - medeleven (het vermogen in te voelen en te luisteren)
  • Ren - begrip (betekent ook je in de ander kunnen verplaatsen om vanuit die ander de situatie te beoordelen)

En wat belangrijk was, was dat je je deze waarden steeds realiseerde bij de beoefening, en dat je de oefeningen primair deed voor de wereld, de aarde, de maatschappij. Niet primair voor jezelf. Natuurlijk had je er baat bij, en werd je een fijner, bewuster mens, maar primair deed je het voor anderen. Het paste wel bij mijn opvoeding en bij de zorg. Ik begreep niet waarom China iets tegen de Falun Gong had. Of toch ook wel: Als je deze waarden hanteerde, was dat een gevaar voor een dictatoriaal regiem.

Toen ik niet zo heel lang daarna mijn eerste ongeluk kreeg en Chi Neng Qigong ging doen naast de Falun Gong, werd ik geconfronteerd met de Daode (uitgesproken dou dù); Daode staat voor het doel in je leven. Dao staat voor 'dat wat is' en De voor 'wat het doet'. Kortom doe jij waarvoor je gemaakt bent? Nu kun je eindeloos discussiëren over dat onderwerp, maar dat hebben velen voor ons al gedaan. Daaruit komt o.a.:
In de eerste plaats moet je leven en gezond blijven. Vervolgens moet je de relatie tussen jou en de ander verbeteren. Daode gaat over het hebben van een goede moraal en stabiele emoties. Bij de Daode zijn 5 waarden belangrijk:

  • compassie en mededogen - wees vriendelijk en liefdevol naar alles en iedereen; oordeel niet te snel
  • respect - vermijd extremen; kies voor een positieve benadering en houdt het midden
  • eerlijkheid - reageer vanuit je hart; leef je dagelijks leven in eerlijkheid, openheid en vertrouwen
  • moed - sta op en doe wat je voelt dat je moet doen; kom op voor sociale gerechtigheid
  • discipline en wijsheid - leef behoedzaam en met discipline; hou je aan je eigen afspraken, waarden, normen en voornemens

Veel ziekte wordt veroorzaakt door disbalans in de emoties, en alleen al daarom is het goed voor de gezondheid om volgens de waarden te leven.
Je kunt zelfs anders naar de wereld gaan kijken, je komt krachtiger in het leven te staan.
Omdat er een relatie is tussen deze waarden, emoties en organen, is er ook een directe relatie tussen emoties en gezondheid van die organen (of meridianen). En dus een direct relatie tussen emoties en je gezondheid.

Emoties zijn prima, maar een balans is voor de gezondheid noodzakelijk. Wij moeten de emoties leiden en niet andersom. Als de emoties ons leiden klopt het niet.
Hoe beter je dus de Daode volgt, hoe beter de gezondheid.

Door het beoefenen van compassie/mededogen, respect, eerlijkheid, moed en discipline/wijsheid wordt je een sterk, krachtig en sociaal mens.
En samen met de oefeningen ook een steeds gezonder en vitaler mens........

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn