verbaasd

Omdat we vaak oordelend of vergelijkend naar situaties, gebeurtenissen of mensen kijken, kleuren we gelijk al in.

Ooit las ik een quote - ik kan op dit moment even niet vinden van wie - die zei: "wees nergens verbaasd over, of wees verbaasd over alles".
Het zette mij aan het denken, en maakt dat ik tegenwoordig over veel dingen verbaasd bent.
Als je nergens verbaasd over bent, is het leven zo grijs, dan zit er weinig beweging in, is er een soort van onverschilligheid.
Maar als je overal over verbaasd bent, blijft het leven kleurrijk.

We stonden bij een zebrapad en het stoplicht voor de voetganger stond op rood, maar aangezien er geen auto of ander voertuig aankwam, keken we elkaar aan en staken toch over. We waren halverwege toen er een man met fiets in de hand naar ons toe kwam lopen en ons de huid begon vol te schelden. Helemaal uit het niets. We begrepen dat het iets te maken moest hebben met het feit dat we een rood stoplicht genegeerd hadden, en de man was niet dronken. Velen hadden terug gaan schelden aangezien de man beslist onaangename dingen zei. Maar wij waren verbaasd....en keken hem alleen maar aan..

Ik had destijds de uitspraak nog nooit gezien, en onze verbazing was niet een bewuste verbazing, maar we waren denk ik gewoon overdonderd. Toch heeft het hetzelfde effect als wanneer je met jezelf afspreekt dat je verbaasd bent en niet een mening hebt waarmee je de situatie inkleurt.
Tegenwoordig, als iemand iets doet wat ik niet verwacht, ben ik verbaasd.

Herschell Lewis zei: "Verbaas je over alles en niets zal je verbazen..............."

En het werkt. Don Miguel Ruiz zegt dat je niet moet veronderstellen, niet iets moet inkleuren, waarmee hij eigenlijk hetzelfde zegt.
Immers, als je niets veronderstelt, heb je een blanco blad. Kan er van alles gebeuren. En dat weet je ook.
Enerzijds zullen je geen grote verrassingen te wachten staan omdat je toch al verbaasd of verwonderd over alles was. Je bent als het ware voorbereid op wat komt.
Anderzijds is het mooie dat dat verbaasd over alles zijn met zich meebrengt dat er meer kleur in je leven komt. Was een bloem voorheen nog 'gewoon', nu kijk je er met verbazing naar. En ziet ineens hoe ingenieus deze bloem in elkaar zit, wat een mooie kleuren en aparte bladeren. Dat oude dametje wat over straat loopt en voorheen 'gewoon' was, blijkt nu een heel mooie tekening van rimpels te hebben, een perkamenten huid. Hoe mooi.

Je over alles verbazen maakt het leven voller, intenser, en het beschermt je.

Mij geeft het een gelukkiger gevoel als ik kan genieten van een stukje natuur als een spinnenweb of een zojuist al genoemde bloem. Maar zelfs een wesp die je goed bekijkt is mooi, en wat te denken van al die vlinders op een mooie zomerdag. Verbaas je sowieso eens over alle vormen die je ziet, ook bij mensen. Vormen, kleuren, karaktertrekken, eigenaardigheden, gewoontes, kleding, ogen, uitdrukkingen, het kan niet op. Er is zoveel om te zien en je over te verbazen.

Laat het verbazen ook vooral 'open' zijn, niet met commentaar. Objectief of neutraal verbazen.
Wees ook verbaasd dat meer verbaasd zijn je gelukkiger kan doen voelen. Merk ook dat je meer het gevoel hebt te leven door meer verbazing.

Een leven in verbazing maakt dat je meer leeft, prettiger leeft.......

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn